Μπορούν να θεωρηθούν τα κρυπτονομίσματα ασφαλή καταφύγια για τους επενδυτές σε έκτακτες περιπτώσεις κρίσεων, όπως είναι ένας πόλεμος; Τι δείχνει η κίνηση του Βitcoin τις ημέρες της αμερικανοϊρανικής εμπλοκής στις αρχές Ιανουαρίου του 2020Το Bitcoin δείχνει να υποχωρεί αρχικά, χάνοντας μικρό μέρος των κερδών που είχε τις προηγούμενες ημέρες, όμως τελικά αποδείχτηκε σταθερό και η τιμή του διέφυγε από το καθοδικό κανάλι και στηρίχθηκε επαρκέστατα. Συνεπώς τα πράγματα φαίνονται αισιόδοξα για το Bitcoin καθώς πέρασε με επιτυχία το τεστ του να θεωρείται ασφαλές καταφύγιο σε έκτακτες περιπτώσεις αστάθειας, όπως είναι μια πολεμική σύρραξη. Για ορισμένους ήταν υπενθύμιση, για άλλους διαβεβαίωση ότι πιθανότατα θα αυξάνεται η τιμή του σε περιόδους αστάθειας και αβεβαιότητας.

Βέβαια, για να επιτύχουμε ως επενδυτές, αν είμαστε ικανοί, δεν χρειάζεται να γίνει πόλεμος! Ο πόλεμος δεν είναι κάτι που πρέπει να μας ενθουσιάζει. Το ακριβώς αντίθετο. Πεθαίνουν άνθρωποι στον πόλεμο. Ωστόσο η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Έχει διαχρονική ισχύ ότι ο πόλεμος αποτελεί κινητήρια δύναμη αλλαγών στην οικονομία. Και όχι μόνο. Ο πόλεμος είναι ο πατέρας των πάντων, είχε πει ο Ηράκλειτος. Οι πόλεμοι -είτε είναι στρατιωτικοί είτε είναι εμπορικοί- συνήθως ξεκινούν από μικρά περιστατικά.

Το Bitcoin, όπως και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα, δεν εξαρτώνται άμεσα από τις πολιτικές, γεωστρατηγικές ή οικονομικές εξελίξεις. Όπως και ο χρυσός, είναι σε μεγάλο βαθμό παθητικοί αποδέκτες των εξελίξεων, οι οποίες συνήθως είναι άσχετες με αυτά. Τα κρυπτονομίσματα, περισσότερο από τον χρυσό, δεν επηρεάζονται από τις μεταβλητές που καθορίζουν την αξία των παραδοσιακών περιουσιακών στοιχείων. Δεν επηρεάζονται από τα επιτόκια, τον πληθωρισμό, τις δημοσιονομικές πολιτικές, την ανάπτυξη, την ανεργία.

Τον χρυσό τον θέλουμε ως ασφάλεια, σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε καλά, ή όταν οι εξελίξεις γίνονται απρόβλεπτες, έτσι ώστε να προκύψει υψηλός πληθωρισμός, γεωπολιτική αστάθεια, εντάσεις, πόλεμοι. Τίποτα όμορφο, που όμως θα οδηγήσει τον χρυσό σε υψηλή αποτίμηση. Εναλλακτικά υπάρχει βέβαια και το ασήμι. Όμως τα κρυπτονομίσματα το έχουν περάσει πλέον σε συνολική κεφαλαιοποίηση. Είναι τα μοναδικά, τουλάχιστον σε άξια λόγου ρευστότητα, που έχουν αυτή την ιδιότητα. Τα κρυπτονομίσματα μπορεί να μην αστράφτουν όπως ο χρυσός, αλλά έχουν ανάλογη σπανιότητα. Δεν μπορούν να πληθωριστούν, ούτε να παραχαραχθούν. Αυτά είναι τα δυνατά τους σημεία. Γιατί ξέρουμε τι γίνεται σε περίπτωση κρίσης: οι κεντρικές τράπεζες τυπώνουν νόμισμα!

Παρά την γενική αμφισβήτηση που έχει υπάρξει όταν αναφέρονται τα κρυπτονομίσματα ως ασφαλή καταφύγια, το χρονικό των πρώτων ημερών του 2020 δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αμφιβολίες. Συνδυάζοντας τα γεγονότα και την εξέλιξη της τιμής του Bitcoin και του χρυσού διαπιστώνουμε ότι και τα δύο κινήθηκαν ανοδικά, συγχρονισμένα και συγκροτημένα.

Ένα σημείο που πρέπει επίσης να αναδείξουμε, είναι η ευθεία γραμμή της αποτίμησης του χρυσού στις 4 και 5 Ιανουαρίου 2020. Οφείλεται στο ότι το Σαββατοκύριακο τα χρηματιστήρια είναι κλειστά. Όλα τα χρηματιστήρια; Όχι όλα! Τα «ανταλλακτήρια» των cryptocurrencies είναι ανοικτά 24/7. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι traders ή οι επενδυτές θα μπορούν να δράσουν ακαριαία και με ασφάλεια στην περίπτωση που συμβεί κάτι έκτακτο και σοβαρό το Σαββατοκύριακο. Δεν θα χρειαστεί να περιμένουν μέχρι τη Δευτέρα για να πουλήσουν και να βρεθούν στην αμήχανη θέση να ξεκινήσουν οι δείκτες και τα εμπορεύματα με ένα τεράστιο αρνητικό κενό!