Τα μέτρα των κυβερνήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας

Τα μέτρα των κυβερνήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας

Η πανδημία της CΟVID-19, εξακολουθεί να επηρεάζει με πρωτοφανείς τρόπους την καθημερινότητα των πολιτών και τη λειτουργία των επιχειρήσεων, ειδικότερα κατά το νέο κύμα της πανδημίας με την παραλλαγή Όμικρον. Σε μία χρονική περίοδο που όλοι οι πολίτες προσδοκούσαν την ύφεση της πανδημίας, αρκετές χώρες εφαρμόζουν εκ νέου αυστηρά περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης του ιού. Οι κυβερνήσεις έχουν ήδη λάβει και συνεχίζουν να λαμβάνουν μέτρα για την στήριξη της οικονομίας, προσπαθώντας να αποφύγουν νέα lockdown, τα οποία επέφεραν οικονομική στενότητα και είναι πιθανό να συμβάλουν σε μία νέα πανδημία χρέους.

Το 2022 έχει κηρυχθεί από την Κομισιόν ως «έτος μεταρρύθμισης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης», με στόχο την ανατροπή του δυσμενούς οικονομικού κλίματος. Τα δύο προηγούμενα χρόνια της πανδημίας οι κυβερνήσεις έλαβαν ποικίλα μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, η Γαλλία απελευθέρωσε πακέτα βοήθειας πολλών δισ. ευρώ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και για την υποστήριξη όσων αναγκάστηκαν να διακόψουν την εργασία τους λόγω των μέτρων. 

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αντίστοιχα εφάρμοσε μία στρατηγική η οποία στηρίχτηκε σε τρεις χρηματοδοτικούς μηχανισμούς που αφορούν σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις, στα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και στις αεροπορικές εταιρείες. 

Στη Γερμανία, η κρατική τράπεζα ανάπτυξης (KFW) απελευθέρωσε δάνεια ύψους 500 δισ. ευρώ για ενίσχυση των εταιρειών και αποζημιώσεις για τους υπαλλήλους που νοσηλεύονται ή δεν μπορούν να εργαστούν λόγω του ιού. 

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο υπουργός Οικονομικών έλαβε έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 12 δισ. λιρών για την αντιμετώπιση όσων επλήγησαν άμεσα από την πανδημία.

Στην Ισπανία, μία χώρα που επλήγη σημαντικά από τον ιό, ελήφθησαν έκτακτα μέτρα ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ (20% του ΑΕΠ της Ισπανίας), μέσω κρατικών εγγυήσεων, δανείων και έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για τις ευπαθείς ομάδες.

Η Ιταλία στόχευσε με πακέτα υποστήριξης ύψους 400 δισεκατομμυρίων ευρώ στις μικρομεσαίες και ατομικές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό. 

Η Αυστραλία μέσω ενός πακέτου δημοσιονομικών κινήτρων αξίας 11 δισ. δολαρίων πρόσφερε εφάπαξ βοήθημα για τη στήριξη ατόμων με χαμηλό εισόδημα και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τα μέτρα στήριξης αντιπροσωπεύουν περίπου 1% του ΑΕΠ της Αυστραλίας. 

Παρόμοια βοηθήματα,  επιλέχθηκαν και στην Κίνα και στην Ιαπωνία με έμφαση στην ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών. 

Οι ηγέτες της ομάδας G20 προβλέπουν ότι η ανάκαμψη από την οικονομική κρίση θα έχει τη μορφή καμπύλης σχήματος «V», με έντονη πτώση αρχικά,και στη συνέχεια με ταχεία οικονομική ανάπτυξη.

Στο παρόν, η Ευρώπη έχει δεσμευτεί ένα πακέτο διάσωσης 1,7 τρισεκατομμυρίων ευρώ με συνεισφορές από όλα τα κράτη μέλη, αλλά και από το Ηνωμένο Βασίλειο χώρες της περιοχής που δεν συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, έχει συγκεντρωθεί ένα επενδυτικό ταμείο 25 δισ. Ευρώ και έχει σχεδιαστεί μια πιο χαλαρή πολιτική σχετικά με τις απαιτήσεις του προϋπολογισμού. Το προσωρινό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις το οποίο λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2021 πήρε παράταση έως τις 30 Ιουνίου 2022 προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάκαμψη. 

Δύο νέες κατηγορίες μέτρων φιλοδοξούν να βοηθήσουν την αντιμετώπιση του επενδυτικού κενού που δημιουργήθηκε κατά την κρίση:

α) Μέτρα στήριξης των επενδύσεων που περιλαμβάνουν διασφαλίσεις για την αποφυγή στρεβλώσεων 

β) Μέτρα στήριξης της φερεγγυότητας τα οποία στοχεύουν στη διάθεση ιδιωτικών κεφαλαίων για επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεων και εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Διάβασε ακόμα:

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο

Η οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία

Συνήθειες που θα παραμείνουν και μετά την πανδημία

Οικονομία