
Τα μυστικά του ταξιδιωτικού blogging
Ένα ταξιδιωτικό blog είναι όπως κάθε επιχείρηση, για να πετύχει χρειάζεται χρόνος, υπομονή και αφοσίωση.
Παρόλο που υπάρχουν ήδη αρκετά, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι όλα καλά ή ότι δεν υπάρχει χώρος για ακόμα ένα. Φυσικά η αγάπη για τα ταξίδια δεν αρκεί για να γίνει κανείς ένας καλός ταξιδιωτικός blogger. Χρειάζονται συγκεκριμένες δεξιότητες και σκληρή δουλειά για να πετύχεις.
Ακολουθούν 9 συμβουλές που θα βοηθήσουν οποιοδήποτε θέλει να ξεχωρίσει στον χώρο του ταξιδιωτικού blogging.
1. Διάβασε βιβλία
Για τη δημιουργία ενός επιτυχημένου ιστολογίου χρειάζονται γνώσεις marketing, επιχειρηματικής στρατηγικής, πωλήσεων, ψυχολογίας κ.λπ. Για να είναι κάποιος συνεπής με τις αλλαγές στην κοινωνία και με τις ανάγκες των πελατών πρέπει να βελτιώνει τις δεξιότητές του διαρκώς. Οι πιο επιτυχημένοι επιχειρηματίες είναι παθιασμένοι αναγνώστες βιβλίων, διαβάζουν τα πάντα για τον χώρο με τον οποίο ασχολούνται και εφαρμόζουν πολλά από αυτά που διαβάζουν στη δική τους επιχείρηση.
2. Σκέψου διαφορετικά
Προσπάθησε να προσεγγίσεις το θέμα με έναν πρωτότυπο τρόπο. Η καινοτομία θα προσελκύσει το κοινό που έχει κουραστεί από τα copy-paste ιστολόγια. Είναι σημαντικό ο πελάτης να επανέρχεται και γι΄αυτό θα πρέπει από την πρώτη στιγμή που θα συναντηθεί με το ιστολόγιο να αντιληφθεί πως αυτό διαφέρει από τα υπόλοιπα. Είναι πιο λεπτομερές, παρέχει πιο πολλές ιστορικές αναφορές, είναι πιο κατάλληλο για οικογένειες με παιδιά κ.λπ. Ο στόχος πρέπει να είναι η καινοτομία, έτσι το blog σου θα είναι διαφορετικό και μοναδικό.
3. Επένδυσε
Οι πιο πολλοί bloggers αποφεύγουν να ξοδέψουν χρήματα, βλέποντας αρνητικά κάθε δαπάνη. Πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν μόνοι τους τα περισσότερα πράγματα. Όμως, τα χρήματα που δαπανώνται με σύνεση είναι μια επένδυση και συντελούν στη βελτίωση της εμπειρίας του αναγνώστη του blog απελευθερώνοντας χρόνο στον blogger για γράψιμο. Οι επιχειρήσεις επενδύουν στον εαυτό τους και αυτό είναι ένα βασικό μυστικό επιτυχίας.
4. Βρες το κοινό σου
Επειδή πλέον υπάρχουν πάρα πολλά ταξιδιωτικά ιστολόγια, πρέπει να εστιάσεις και να εξειδικευτείς. Ορίζοντας τη θέση σου με συγκριμένου τύπου αρθρογραφία μπορείς να προσεγγίσεις χιλιάδες δυνητικούς αναγνώστες. Στην πραγματικότητα, το να έχεις ένα εξειδικευμένο blog π.χ. οι καλύτεροι ταξιδιωτικοί προορισμοί για χορτοφάγους, έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίες από ένα πιο γενικό blog παροχής ταξιδιωτικών πληροφοριών. Όσο πιο πολύ δε ασχολείσαι μ’ ένα θέμα, τόσο πιο ειδικός γίνεσαι και τόσο πιο πολύ αναπτύσσεις τις δεξιότητές σου.
5. Δημιούργησε προϊόντα
Οι επιχειρήσεις πουλάνε κάτι – μπορείς κι εσύ να κάνεις το ίδιο. Είτε πρόκειται για ένα μάθημα, ένα βιβλίο, μπλουζάκια, περιηγήσεις, είτε προϊόντα άλλων συνεργατών δώσε στο κοινό σου την ευκαιρία να υποστηρίξει το ιστολόγιό σου.
Η προσφορά προϊόντων προς πώληση σου επιτρέπει να είσαι ανεξάρτητος από χορηγούς και να αυξήσεις τα έσοδα της επιχείρησης. Παρόλο που οι περισσότεροι ταξιδιωτικοί bloggers βγάζουν χρήματα δημιουργώντας χορηγούμενο περιεχόμενο και πληρώνονται για να ταξιδεύουν, αυτό είναι χρονοβόρο και απαιτεί να εργάζεσαι συνεχώς, έχοντας σπάνια χρόνο για τον εαυτό σου. Τα προϊόντα σου επιτρέπουν να δημιουργήσεις κάτι μία φορά και να έχεις έσοδα από αυτό, ενώ παράλληλα απολαμβάνεις τον ελεύθερο χρόνο σου.
6. Μην περιορίζεσαι σε χορηγούμενο περιεχόμενο
Οι αναγνώστες των ταξιδιωτικών ιστολογίων δεν επιθυμούν μία ωραιοποιημένη παρουσίαση ενός τόπου, η οποία απέχει από την πραγματικότητα. Θέλουν μία ρεαλιστική απεικόνιση του ταξιδιού για να προετοιμαστούν για μία αντίστοιχη εμπειρία.
Οι μακροπρόθεσμες συνεργασίες με χορηγούς είναι υπέροχες καθώς μπορούν οδηγήσουν σε μοναδικές προσφορές στους αναγνώστες σου, και παράλληλα αποτελούν ένα σταθερό έσοδο για την επιχείρησή σου. Θέλει προσοχή όμως, ώστε να μην καταργηθεί η αυτονομία και η αυθεντικότητά του ιστολογίου σου.
7. Δικτυώσου
Η δικτύωση με άλλους ταξιδιωτικούς bloggers μπορεί να σε βοηθήσει να γίνεις πιο γνωστός, και να δημιουργήσει τις συνθήκες για κερδοφόρες συνεργασίες. Οι συναντήσεις με επιχειρηματίες του κλάδου ή σχετικών κλάδων και η συμμετοχή σε συνέδρια ανοίγουν νέους ορίζοντες για την επιχείρησή σου.
8. Το ταξιδιωτικό ιστολόγιο δεν είναι προσωπικό ημερολόγιο
Ένα επαγγελματικό ταξιδιωτικό ιστολόγιο που θα δημιουργεί ένα βιώσιμο εισόδημα προϋποθέτει την παραδοχή ότι δεν θα περιγράφεις απλά τις ταξιδιωτικές σου εμπειρίες, αλλά θα εργάζεσαι προς όφελος των αναγνωστών σου.
Είτε με την παροχή πρακτικών συμβουλών, είτε με την αφήγηση μιας καλής ιστορίας είτε με την παρουσίαση της ιστορίας του τόπου όλα έχουν να κάνουν με το πώς μπορείς να βελτιώσεις την ταξιδιωτική τους εμπειρία.
9. Δείξε επιμονή
Το επιτυχημένο blog δεν κτίζεται σε μια μέρα. Είναι απαραίτητο να διατηρείς ρεαλιστικές προσδοκίες και να μην περιμένεις βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα. Ο στόχος πρέπει να είναι κάτι που θα έχει διάρκεια γι αυτό χρειάζεται επιμονή και σκληρή δουλειά. Προοδευτικά το περιεχόμενο θα βελτιωθεί και οι αναγνώστες θα πολλαπλασιαστούν. Πολλοί bloggers τα παρατούν λίγο πριν αυτό συμβεί γιατί δεν διαθέτουν την επιμονή και την υπομονή που χρειάζεται για να επέλθει η επιτυχία. Οι περισσότεροι αποτυγχάνουν όχι επειδή έχουν κακό περιεχόμενο αλλά επειδή τα παρατάνε.
Η δημιουργία ενός ταξιδιωτικού ιστολογίου είναι μια χρονοβόρα διαδικασία.Να θυμάσαι ότι τα επιτυχημένα ιστολόγια επικεντρώνονται στο περιεχόμενο και είναι πελατοκεντρικά και αναγνωρίσιμα.