Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χρήσης πλαστικού

Αν και το πλαστικό έχει πολλά πλεονεκτήματα έναντι άλλων υλικών, η έλλειψη βιοδιασπασιμότητάς του το καθιστά επιβαρυντικό για το περιβάλλον. Πρόκειται για ένα υλικό το οποίο έχει αλλάξει την καθημερινότητά μας από τότε που ανακαλύφθηκε και  περικλείει τόσο πλεονεκτήματα όσο και μειονεκτήματα.

Τα πιο βασικά πλεονεκτήματα της χρήσης πλαστικού είναι:

1. Είναι ανθεκτικό

Το πλαστικό είναι ένα εξαιρετικά ανθεκτικό υλικό, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για διάφορες εφαρμογές. Είναι ανθεκτικό στο νερό και σε πολλές άλλες χημικές ουσίες, καθιστώντας το ιδανικό για χρήση σε εξωτερικούς χώρους και σε περιοχές με μεγάλη κυκλοφορία. Είναι επίσης ανθεκτικό στη φθορά, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα χωρίς να χάνει το αρχικό του σχήμα ή την εμφάνισή του. Σε αντίθεση με ορισμένα άλλα υλικά, όπως το χαρτί ή το χαρτόνι, τα πλαστικά αντέχουν στη φθορά και δεν υποβαθμίζονται τόσο γρήγορα με την πάροδο του χρόνου.

2. Είναι οικονομικό

Το πλαστικό είναι ένα φθηνό υλικό, γεγονός που το καθιστά εξαιρετική επιλογή για την κατασκευή προϊόντων σε μεγάλες ποσότητες. Επιπλέον, το πλαστικό είναι τόσο ανθεκτικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτενέστερα από άλλα υλικά, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση κόστους με την πάροδο του χρόνου. Τα πλαστικά μπορούν επίσης να συμβάλουν στη μείωση του κόστους μεταφοράς και ναυτιλίας λόγω του χαμηλού βάρους τους, το οποίο απαιτεί λιγότερα καύσιμα για τη μεταφορά τους. Αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε εξοικονόμηση κόστους για τις εταιρείες και σε χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές.

3. Είναι ελαφρύ

Το πλαστικό είναι ελαφρύ, καθιστώντας το εύκολο στη μεταφορά και την εργασία. Τα πλαστικά έχουν χαμηλή πυκνότητα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ ελαφρύτερα από πολλά άλλα υλικά, όπως το μέταλλο ή το γυαλί. Αυτό τα καθιστά ιδανικά για χρήση σε εφαρμογές όπου το βάρος αποτελεί πρόβλημα, όπως οι συσκευασίες, οι μεταφορές και τα ηλεκτρονικά. Η ελαφριά φύση των πλαστικών καθιστά ευκολότερη και πιο αποδοτική τη μεταφορά τους, καθώς απαιτούν λιγότερη ενέργεια και πόρους για τη μεταφορά τους. Αυτό μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κόστους μεταφοράς και στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της αλυσίδας εφοδιασμού.

4.Είναι προσαρμοστικό 

Η προσαρμοστικότητα είναι ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της πλαστικής κατασκευής. Τα πλαστικά μπορούν να μορφοποιηθούν σε μία ποικιλία σχημάτων, μεγεθών και μορφών, καθιστώντας τα ιδιαίτερα ευέλικτα και προσαρμόσιμα σε μια ποικιλία εφαρμογών. Αυτό σημαίνει ότι τα πλαστικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών, όπως η συσκευασία, οι μεταφορές, οι κατασκευές, τα ηλεκτρονικά και η υγειονομική περίθαλψη, μεταξύ άλλων. Το πλαστικό μπορεί να μορφοποιηθεί σε διάφορα σχήματα, μεγέθη και χρώματα, και ορισμένες από τις ιδιότητές του π.χ. είναι ανθυγρό, έχει χημική αντοχή το καθιστούν ιδανικό για πληθώρα απαιτητικών εφαρμογών. 

5. Είναι ασφαλές

Το πλαστικό είναι ένα μη τοξικό υλικό, γεγονός που το καθιστά εξαιρετική επιλογή για προϊόντα που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, ποτά ή άλλα αναλώσιμα. Επιπλέον, πολλοί τύποι πλαστικού λειτουργούν ως επιβραδυντές φλόγας, καθιστώντας τους μια εξαιρετική επιλογή για εφαρμογές όπου η πυρασφάλεια αποτελεί πρόβλημα.

Τα πιο βασικά μειονεκτήματα της χρήσης πλαστικού είναι:

1. Το πλαστικό δεν είναι βιοδιασπώμενο

Ένα από τα κύρια μειονεκτήματα της χρήσης του πλαστικού είναι ότι δεν είναι βιοδιασπώμενο. Αυτό σημαίνει ότι δεν αποσυντίθεται ή διασπάται με φυσικό τρόπο και, ως εκ τούτου, θα παραμείνει στο περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η παραμονή των πλαστικών αποβλήτων στο περιβάλλον μπορεί να έχει μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της βλάβης της άγριας ζωής και της ρύπανσης των οικοσυστημάτων. Επιπλέον, η συσσώρευση πλαστικών αποβλήτων στο περιβάλλον μπορεί να συμβάλει στην έκλυση αερίων του θερμοκηπίου και άλλων επιβλαβών ουσιών καθώς το πλαστικό διασπάται με την πάροδο του χρόνου.

2. Το πλαστικό είναι ένας μη ανανεώσιμος πόρος

Η παραγωγή του πλαστικού γίνεται από το πετρέλαιο, έναν μη ανανεώσιμο πόρο που μπορεί να χρειαστεί εκατομμύρια χρόνια για να σχηματιστεί. Η παραγωγή του πλαστικού απαιτεί μεγάλη ποσότητα ενέργειας και πόρων και δεν είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμη.

3. Η παραγωγή πλαστικού δημιουργεί ρύπανση

Η διαδικασία δημιουργίας του πλαστικού απελευθερώνει επιβλαβείς χημικές ουσίες στον αέρα και το νερό, οι οποίες μπορεί να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στο περιβάλλον. Επειδή, το πλαστικό προέρχεται από μη ανανεώσιμα ορυκτά καύσιμα και η διαδικασία παραγωγής μπορεί να δημιουργήσει σημαντικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Επιπλέον παράγονται εκατομμύρια τόνοι πλαστικών αποβλήτων που καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς και στις χωματερές.

4. Το πλαστικό δεν ανακυκλώνεται

Αν και η ανακύκλωση μπορεί να συμβάλει στη μείωση των πλαστικών αποβλήτων, πολλοί τύποι πλαστικών είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν λόγω της έλλειψης υποδομών ανακύκλωσης και των προκλήσεων με τη διαλογή και την επεξεργασία διαφορετικών τύπων πλαστικού. Τα πλαστικά απόβλητα μπορεί να καταλήξουν σε χώρους υγειονομικής ταφής, όπου μπορεί να χρειαστούν εκατοντάδες χρόνια για να διασπαστούν, ή στο περιβάλλον, όπου μπορεί να μολύνουν τις υδάτινες οδούς, να βλάψουν την άγρια ζωή και να συμβάλουν στη συσσώρευση πλαστικών αποβλήτων. Επίσης μπορεί να διασπαστούν σε μικρότερα κομμάτια με την πάροδο του χρόνου, σχηματίζοντας μικροπλαστικά που μπορούν να βλάψουν τα υδάτινα οικοσυστήματα και ενδεχομένως να εισέλθουν στην τροφική αλυσίδα.

5. Ανησυχίες για την υγεία

Ένα άλλο μειονέκτημα της κατασκευής πλαστικών είναι οι ανησυχίες για την υγεία που σχετίζονται με ορισμένους τύπους πλαστικών. Ορισμένοι τύποι πλαστικών, ιδίως εκείνοι που περιέχουν ορισμένες χημικές ουσίες, όπως η δισφαινόλη Α (BPA) και οι φθαλικές ενώσεις, έχουν συνδεθεί με προβλήματα υγείας, όπως ο καρκίνος, τα αναπαραγωγικά προβλήματα και τα αναπτυξιακά ζητήματα. Οι φθαλικές ενώσεις είναι μια ομάδα χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για να μαλακώσουν και να αυξήσουν την ελαστικότητα των πλαστικών προϊόντων. Βρίσκονται συνήθως σε πλαστικά προϊόντα όπως δάπεδα βινυλίου, συσκευασίες τροφίμων και προϊόντα προσωπικής φροντίδας. Η έκθεση σε φθαλικές ενώσεις έχει συνδεθεί με αναπτυξιακά και αναπαραγωγικά ζητήματα, καθώς και με άλλα προβλήματα υγείας.

Διάβασε ακόμα:

Οι 5 φάσεις της συνταξιοδότησης

Η ικανοποίηση που φέρνει η αλλαγή στη ζωή μας

Τελειομανία: ο χειρότερος εχθρός σας