Τα πλεονεκτήματα της εργασίας κοντά στο σπίτι είναι πολλά και συνήθως είναι αυτό που επιδιώκουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Υπάρχουν όμως όπως σε όλα τα πράγματα και εδώ τα αρνητικά. 

Τα πλεονεκτήματα της εργασίας κοντά στο σπίτι: 

1. Μείωση του χρόνου μετακίνησης. Το να μένει κανείς κοντά στη δουλειά του είναι πολύ σημαντικό γιατί μειώνει το χρόνο του καθημερινού ταξιδιού που κάνει και επομένως μένουν περισσότερες ώρες για ξεκούραση και διασκέδαση. 

2. Μείωση των εξόδων. Σίγουρα όταν οι άνθρωποι αναγκάζονται καθημερινά να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να φτάσουν στο εργασιακό τους περιβάλλον τα έξοδα αυξάνονται. 

3. Αποφυγή κίνησης και μποτιλιαρίσματος. Πέραν του χρόνου που γλυτώνει κανείς όταν θα αποφύγει πολλές επιπλέον ώρες στην κίνηση, αποφεύγει και το άγχος. Είναι γνωστό ότι αν κάποιος έχει περάσει πολλές ώρες σταματημένος μέσα σε ένα αμάξι ή σε ένα μέσο μαζικής μεταφοράς θα επιστρέψει στο σπίτι του με ένταση, νεύρα και τελικά άγχος. 

Τα μειονεκτήματα της εργασίας κοντά στο σπίτι:

1. Οι περισσότερες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας βρίσκονται στο κέντρο μεγάλων πόλεων, οπότε μια καλά αμειβόμενη δουλειά κοντά στο σπίτι, σημαίνει ότι θα πρέπει να κατοικεί κανείς στο κέντρο της πόλης. Αυτό σίγουρα σημαίνει περισσότερη φασαρία, έλλειψη ασφάλειας και άγχος. 

2. Η συνεχής ενασχόληση με τη δουλειά. Είναι πολύ συνηθισμένες οι περιπτώσεις που αν προκύψει κάτι ξαφνικό στο εργασιακό περιβάλλον, να πρέπει να πάει αυτός που είναι πιο κοντά. Σίγουρα δεν είναι δίκαιο για κάποιον που μένει μακριά από τη δουλειά του να πρέπει να ξεκινήσει σε κάποια αργία ή σε ώρα εκτός ωραρίου για να επιλύσει ένα πρόβλημα, όμως με αυτό τον τρόπο γίνεται κανόνας ότι ο υπάλληλος που μένει πιο κοντά θα πρέπει πάντα να είναι σε επιφυλακή. 

3. Περισσότερες ώρες εργασίας. Μπορεί να συμβεί όμως και το ανάποδο από την προηγούμενη παράμετρο. Μπορεί δηλαδή ο ίδιος ο υπάλληλος επειδή ξέρει ότι δεν θα καθυστερήσει να επιστρέψει στο σπίτι λόγω της μετακίνησης, να επιλέγει ό ίδιος να καθίσει παραπάνω για να τελειώσει μία δουλειά ή να βοηθήσει ένα συνάδελφο που έπρεπε να φύγει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα άτομα, ενώ δεν το καταλαβαίνουν, τελικά να αποκτούν περισσότερο άγχος και αρμοδιότητες, κάτι που μακροπρόθεσμα θα οδηγήσει σε κούραση και εξάντληση. 

Τελικά, πρέπει να αποφασίσει κανείς τι είναι σημαντικό για τον ίδιο όσον αφορά την καριέρα του και τον τρόπο ζωής του και να πάρει την απόφασή με βάση αυτούς τους παράγοντες. Ωστόσο, είναι δυνατό να έχετε το καλύτερο και από τους δύο κόσμους εάν μπορείτε να συμφωνήσετε με τον εργοδότη σας ή εάν επανεξετάσετε τους χρόνους ή τις επιλογές ταξιδιού σας.

Διάβασε ακόμα:

Πόσο σημαντικοί είναι οι στόχοι στο εργασιακό περιβάλλον;

PERK – οι 4 πυλώνες της εργασιακής ευτυχίας

Η ψυχική κακοποίηση στην εργασία