Μία από τις επιπτώσεις του κορονοϊού είναι ότι πολλοί εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να εργαστούν από το σπίτι, λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για την προσπάθεια αποφυγής της εξάπλωσης του ιού. Ίσως είναι μία ευκαιρία για όλους να δοκιμάσουν αυτόν τον εναλλακτικό τρόπο εργασίας που σε άλλες χώρες είναι πλέον συνηθισμένος.

Ευέλικτο ωράριο: αν είσαι πρωινός τύπος, εργάζεσαι το πρωί και ξεκουράζεσαι το απόγευμα. Αν πάλι είσαι βραδινός τύπος κανείς δεν σε εμποδίζει να βγάλεις τον μεγαλύτερο όγκο εργασίας σου στις 3 τα ξημερώματα. Επιπλέον, μόλις σου έρθει μία ιδέα, μπορείς άμεσα να εργαστείς πάνω σ΄αυτήν, χωρίς να περιμένεις να βρεθείς στο γραφείο σου.

Περιορισμός κόστους: η εργασία στο σπίτι προσφέρει σημαντική μείωση κόστους και για τον εργοδότη και για τον εργαζόμενο. Πολλές εταιρίες πλέον ξεκινούν τη λειτουργία τους, χωρίς να επιβαρύνονται με τα κόστη διατήρησης επαγγελματικού χώρου και την αναγκαιότητα εξοπλισμού του. Αλλά ακόμα κι αν αυτό δεν είναι δυνατό, όταν ο εργαζόμενος δουλεύει από το σπίτι του, ο επαγγελματικός χώρος απαιτεί μειωμένα έξοδα θέρμανσης, ψύξης, ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ. Από την άλλη μεριά και ο ίδιος ο εργαζόμενος επωφελείται από μειωμένα έξοδα μετακίνησης, babysitting για τα παιδιά ακόμα και καλλωπισμού π.χ. μακιγιάζ, επαγγελματικό ντύσιμο κ.λπ.

Περιορισμός επιβάρυνσης του περιβάλλοντος: τα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου, ενός τοξικού αερίου που εκπέμπεται από τα οχήματα μειώνονται, όταν οι μετακινήσεις περιορίζονται. Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα στην Κίνα που από τότε που ξεκίνησε η καραντίνα λόγω κορονοϊού η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώθηκε σημαντικά. Μάλιστα, επιστήμονες της ΝΑΣΑ αναφέρουν ότι είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται μια τόσο δραματική πτώση, σε μια τόσο μεγάλη έκταση, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Μείωση των ατυχημάτων: τα λιγότερα αυτοκίνητα στους δρόμους σημαίνουν λιγότερα ατυχήματα, λιγότερους τραυματισμούς, μειωμένη επιβάρυνση του συστήματος υγείας, ωφέλη ανεκτίμητα, ιδίως για μία χώρα σαν τη δικιά μας, η οποία μετρά τουλάχιστον 69 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων, αριθμός πολύ μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της Ευρώπης (49).

Εξοικονόμηση χρόνου: σαφώς γλιτώνεις χρόνο από τις μετακινήσεις, αλλά επιπλέον αν είσαι ποιοτικός,-ή και παραγωγικός, μπορείς να τελειώσεις την εργασία σου σε λιγότερο χρόνο από το προβλεπόμενο 8ωρο και να αξιοποιήσεις τις υπόλοιπες ώρες, όπως εσύ επιθυμείς.

Περισσότερος διαθέσιμος χρόνος με τους αγαπημένους σου: όταν δουλεύεις από το σπίτι, εξοικονομείς περισσότερο χρόνο για την οικογένειά σου. Ακόμα κι αν είσαι μπροστά στον υπολογιστή, η παρουσία σου στον χώρο παρέχει ασφάλεια στα παιδιά, ιδίως στα μικρότερα και εσύ γλυτώνεις τις ενοχές. Στα διαλείμματά σου περνάς χρόνο με τους δικούς σου ανθρώπους και αυτό επιδρά θετικά τόσο στις σχέσεις σου όσο και στην παραγωγικότητά σου.

Η τηλεργασία είναι ένας εναλλακτικός τρόπος εργασίας εξαιρετικά χρήσιμος σε περιπτώσεις κρίσεων, όπως αυτή που βιώνουμε. Στην Ελλάδα η τηλεργασία αναγνωρίστηκε ως ειδική μορφή απασχόλησης με το Νόμο 2639/1998, αλλά ακόμα δεν έχει φτάσει τα υψηλά επίπεδα των άλλων χωρών. Ίσως μας δίνεται τώρα η ευκαιρία να γνωρίσουμε τα ωφέλη της.