Η ικανότητα απομνημόνευσης είναι μία ιδιότητα με την οποία γεννιέται κανείς και δεν αλλάζει ή είναι μία λειτουργία η οποία επιδέχεται προπόνησης;

Τεχνικές απομνημόνευσης για να μαθαίνεις γρήγορα

Υπάρχουν άνθρωποι που θυμούνται απίστευτες λεπτομέρειες από γεγονότα που συνέβησαν πολλά χρόνια πριν, υπάρχουν άλλοι που έχουν την ικανότητα να αποθηκεύουν και να ανακαλούν πληθώρα πληροφοριών για διάφορα θέματα, και θυμίζουν κινητές εγκυκλοπαίδειες. Και φυσικά υπάρχουν αρκετοί που δυσκολεύονται να θυμηθούν ακόμα και πράγματα που συνέβησαν στο πρόσφατο παρελθόν. Η ικανότητα απομνημόνευσης είναι μία ιδιότητα με την οποία γεννιέται κανείς και δεν αλλάζει ή είναι μία λειτουργία η οποία επιδέχεται προπόνησης;

Οι σχετικές έρευνες δείχνουν ότι η απομνημόνευση είναι μία δεξιότητα που όσο την καλλιεργούμε τόσο την ενισχύουμε. Επιπλέον αν δεν την ασκούμε, τόσο εξασθενεί. Υπάρχουν λοιπόν συγκεκριμένες τεχνικές που μπορεί κάποιος να εφαρμόσει για να βελτιώσει τη μνήμη του και να διατηρήσει υγιή τον εγκέφαλό του. 

Η βασική αρχή για να ενισχύσεις τη μνήμη σου είναι να μετατρέπεις τις πληροφορίες που θέλεις να απομνημονεύσεις σε πληροφορίες που έχουν νόημα για σένα. Ακόμα κι αν το περιεχόμενό τους είναι δύσκολο ή παράξενο αν συνδέσεις κάποιο κομμάτι της πληροφορίας με τη δική σου ζωή ή προσωπικότητα, τότε είναι ευκολότερο να τις διατηρήσεις στη μνήμη σου. 

Οι καλύτερες τεχνικές για να μαθαίνεις ευκολότερα εξασκώντας τη μνήμη σου είναι:

1. Επανάληψη μετά από διάλειμμα. Ο Hermann Ebbinghaus ανέφερε τον όρο «η καμπύλη της λήθης» που περιγράφει το φαινόμενο κατά το οποίο ο εγκέφαλός μας ξεχνάει κάποιες πληροφορίες με την πάροδο του χρόνου εκτός αν επαναληφθούν σε συγκεκριμένα διαστήματα. Όσο μεγαλύτερα είναι τα διαστήματα που μεσολαβούν μέχρι την επανάληψη της πληροφορίας, τόσο συγκρατεί κανείς στη μνήμη του την πληροφορία αυτή. 

2. Προσέγγιση της πληροφορίας σαν ιστορία. Σε μία 2οετή έρευνα ανακαλύφθηκε ότι οι ηθοποιοί κατορθώνουν να απομνημονεύουν τόσες πολλές σελίδες θεατρικών έργων, γιατί επενδύουν την πληροφορία με το συναίσθημα. Πραγματικά τα ιστορικά γεγονότα είναι πιο εύκολο να τα θυμηθεί κανείς αν τα δει σε μορφή ταινίας (πλοκή, συναισθήματα) παρά διαβάζοντάς τα σε ένα βιβλίο ιστορίας.   

3. Σύνδεση με κάτι πιο ενδιαφέρον. Αν δυσκολεύεται κάποιος να απομνημονεύσει μία πληροφορία θα διευκολυνθεί αν τη συνδέσει με κάτι που τον ενδιαφέρει περισσότερο. Για παράδειγμα, αν ένα κείμενο που πρέπει να απομνημονεύσετε αναφέρεται σε κάποια ασθένεια και τα συμπτώματά της, βρείτε κάποιον διάσημο που είχε την ασθένεια αυτή, και θα δείτε ότι είναι πιο εύκολο να θυμάστε τις σχετικές λεπτομέρειες. 

4. Το παλάτι της μνήμης. Μία τεχνική που χρησιμοποιείται συχνά από ανθρώπους που θέλουν να θυμηθούν καταλόγους λέξεων όπως μία λίστα για ψώνια σουπερμάρκετ είναι το παλάτι της μνήμης. Αρχίζεις βάζοντας στο μυαλό σου ένα οικείο μέρος για σένα, π.χ. το σπίτι σου. Συνεχίζεις βάζοντας με τη φαντασία σου τα αντικείμενα της λίστας μέσα στο σπίτι. Δημιουργώντας εικόνες σε έναν οικείο για τον εγκέφαλό σου χώρο η πληροφορία συγκρατείται για περισσότερο χρόνο. 

5. Δημιούργησε στιχάκια ή ακρωνύμια. Ένας εύκολος τρόπος ιδίως για τα παιδιά να θυμούνται πράγματα είναι τα στιχάκια που κάνουν ομοιοκαταληξίες. Τα ακρωνύμια βοηθούν να τακτοποιήσουμε στη μνήμη μας τις πληροφορίες με μία συγκεκριμένη σειρά. Τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα διευκολύνουν την απομνημόνευση. 

6. Καταγραφή. Όταν γράφεις κάτι το θυμάσαι καλύτερα, γιατί αναγκάζει τον εγκέφαλό σου να φιλτράρει την πληροφορία με βάση τη σημαντικότητά της. Σταματάς να είσαι λοιπόν ένας παθητικός αποδέκτης της πληροφορίας και συμμετέχεις ενεργά στην απορρόφηση του νέου περιεχομένου. 

7. Πολυαισθητηριακή σύνδεση. Πολλές φορές είναι πιο εύκολο να θυμηθούμε κάτι αν το συνδέσουμε με κάποια από τις αισθήσεις μας. Γι΄αυτόν τον λόγο τα περισσότερα σχολικά βιβλία είναι πλέον εικονογραφημένα, γιατί είναι πιο εύκολο να θυμηθούμε μία πληροφορία την οποία την έχουμε συνδέσει με μία φωτογραφία, ή εικόνα. 

Μπορείτε να δοκιμάσετε όποια μέθοδο σας εξυπηρετεί ή και όλες αν προτιμάτε. Ωστόσο είναι σκόπιμο να συνειδητοποιήσετε ότι η βελτίωση της ικανότητας απομνημόνευσης δεν είναι κάτι που γίνεται με την πρώτη φορά που θα εφαρμόσετε τις τεχνικές. Θέλει χρόνο και τακτική προπόνηση για να φτάσετε στα ποθητά αποτελέσματα.

Κοινωνικά