Τεχνικές επικοινωνίας που βασίζονται στη γλώσσα του σώματος

Τεχνικές επικοινωνίας που βασίζονται στη γλώσσα του σώματος

Η μη λεκτική επικοινωνία επηρεάζει σημαντικά την επαφή μας με άλλους ανθρώπους. Η γλώσσα του σώματος μπορεί να γίνει ένας σημαντικός σύμμαχoς τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Οι αναρίθμητες έρευνες στον τομέα της επικοινωνίας επισημαίνουν ότι μπορεί να επιτύχουμε σημαντικά αποτελέσματα προς την κατεύθυνση που θέλουμε, εάν παρατηρούμε τους συνομιλητές μας και έχουμε επίγνωση της δικής μας στάσης σώματος. Η γλώσσα του σώματος μπορεί να μας δώσει σημαντικές πληροφορίες για τις προθέσεις των άλλων και τη διάθεσή τους. 

• Γενικότερα τα σταυρωμένα χέρια δεν είναι μια καλή επιλογή για μία πρώτη προσέγγιση παρότι μπορεί να μας δίνουν μια αίσθηση άνεσης όταν νιώθουμε ανασφάλεια, αβεβαιότητα ή αμηχανία. Αυτή η στάση σώματος αφήνει τον συνομιλητή μας με την εντύπωση ότι υιοθετούμε μια στάση μη αποδοχής, ότι δεν θέλουμε να συμμετέχουμε ή ότι διαφωνούμε. Τα σταυρωμένα χέρια στο στήθος ή τα σφιγμένα χέρια ερμηνεύονται συνήθως σαν στάση αμυντικότητας. Εάν ο συνομιλητής μας επιλέγει αυτήν τη στάση μάλλον δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε με την επιχειρηματολογία μας, αλλά είναι καλύτερο να εστιάσουμε στο να κάνουμε το κλίμα πιο ευνοϊκό πριν συνεχίσουμε τη συζήτηση. Η πιο απλή τεχνική που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να ενισχύσουμε μια δεκτική στάση είναι να δώσουμε ή να ζητήσουμε από τον συνομιλητή μας να κάνει ή να κρατήσει κάτι. 

• Ασυναίσθητα όταν η συνομιλία είναι ενδιαφέρουσα μπορεί να ακουμπήσουμε με το χέρι μας ελαφρά το μάγουλο. Ωστόσο, όταν το χέρι στηρίζει το κεφάλι ή εκτείνονται τα δάκτυλα σε αυτή τη στάση, το πιθανότερο είναι ότι ο συνομιλητής μας διατηρεί μια επικριτική στάση ή κάνει αρνητικές σκέψεις. Σε αυτήν την περίπτωση είναι καλύτερο να δώσουμε χώρο στον συνομιλητή μας να εκθέσει τις απόψεις του με στόχο να ενισχύσουμε τον διάλογο μεταξύ μας. 

• Όταν κάποιος προσπαθεί να ελέγξει τη συναισθηματική του ένταση ή δυσκολεύεται να εκφραστεί με ειλικρίνεια για τα συναισθήματά του είναι πιθανό να μπλέκει τους αστραγάλους. Σε αυτήν την περίπτωση μπορούμε να χαλαρώσουμε τον συνομιλητή μας, αλλάζοντας τη δική μας στάση σώματος ή θέση στον χώρο π.χ. απομακρύνοντας κάποιο φυσικό εμπόδιο, όπως ένα τραπεζάκι ή γραφείο.

• Όταν θέλουμε να κάνουμε μια καλή πρώτη εντύπωση κατά την είσοδό μας σε έναν καινούργιο χώρο είναι καλύτερο να περπατάμε με μέτριο ρυθμό, μέτριο διασκελισμό και κοφτές κινήσεις. Αυτό αποπνέει μια αίσθηση σιγουριάς και αυτοπεποίθησης προδιαθέτοντας θετικά τους παρευρισκόμενους. Τα πρώτα λεπτά της συνάντησης είναι σημαντικό να δείξουμε ότι σεβόμαστε τον προσωπικό χώρο των άλλων, επομένως στην αρχή είναι σημαντικό να διατηρούμε μια σχετική φυσική απόσταση. 

• Όταν είμαστε εκτεθειμένοι με την πλάτη σε ανοιχτό χώρο μπορεί να νιώσουμε περισσότερο άγχος και πιθανώς να αισθανθούμε και το σώμα μας να αντιδρά. Σε περιπτώσεις που κάποιος επιθυμεί να ενισχύσει τη συναισθηματική ένταση του συνομιλητή του, μπορεί να του προτείνει μια θέση με την πλάτη μπροστά από μια ανοιχτή πόρτα. Αυτή η τεχνική αποδυναμώνει τον συνομιλητή μας και μας επιτρέπει να ξεκινήσουμε μια συζήτηση όντας σε ευνοϊκότερη θέση. 

• Το αυθόρμητο καθρέφτισμα των κινήσεων δηλ., το να αντιγράφουμε ασυναίσθητα τις κινήσεις ή τη στάση του σώματος του συνομιλητή μας, υποδηλώνει μια ανοικτή στάση επικοινωνίας, διάθεση για γνωριμία και σύγκλιση απόψεων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν τεχνική στις πρώτες συναντήσεις, όταν θέλουμε να κάνουμε κάποιον να αισθανθεί ότι τον αποδεχόμαστε, ότι συμφωνούμε μαζί του και έχουμε φιλική διάθεση. Όταν θέλουμε να ασκήσουμε πίεση στον άλλον, μπορούμε να στραφούμε κατευθείαν προς το μέρος του, σε αντίθετη περίπτωση, εάν επιθυμούμε να κάνουμε κάποιον να νιώσει άνετα είναι καλύτερο ο προσανατολισμός του σώματός μας να είναι σε θέση 45 μοιρών.

Αυτοβελτίωση - Τεχνικές