Τι είναι η συναισθησία και πώς μας επηρεάζει

Τι είναι η συναισθησία και πώς μας επηρεάζει

Η συναισθησία είναι μια νευρολογική κατάσταση κατά την οποία οι πληροφορίες που προορίζονται να διεγείρουν μία από τις αισθήσεις σας διεγείρουν πολλές από τις αισθήσεις σας. Οι άνθρωποι που έχουν συναισθησία ονομάζονται συναισθητικοί.

Οι συναισθητικοί μπορούν συχνά να “βλέπουν” τη μουσική ως χρώματα όταν την ακούν και να “γεύονται” υφές όπως “στρογγυλές” ή “μυτερές” όταν τρώνε φαγητά. Οι ερευνητές δεν είναι ακόμη σίγουροι για το πόσο συχνή είναι η συναισθησία. Μια μελέτη του 2006 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εμφανίζεται σε ποσοστό 2-4% του πληθυσμού.

Αν έχετε συναισθησία, μπορεί να παρατηρήσετε ότι οι αισθήσεις σας τείνουν να αλληλοδιαπλέκονται, δίνοντας στις αντιλήψεις σας για τον κόσμο μια επιπλέον διάσταση. Ίσως κάθε φορά που δαγκώνετε ένα φαγητό, αισθάνεστε επίσης το γεωμετρικό του σχήμα: στρογγυλό, αιχμηρό ή τετράγωνο. Ίσως όταν έχετε συναισθήματα για κάποιον  άνθρωπο, όταν τον  σκέφτεστε με κλειστά τα μάτια μπορεί να βλέπετε συγκεκριμένα χρώματα να εναλλάσσονται στο οπτικό σας πεδίο.

Μπορεί να διαβάζετε αυτές τις λέξεις με μια σειρά από συνοδευτικές φωνές στο κεφάλι σας, χαρακτηρίζοντας κάθε πρόταση με μια δική της ταυτότητα, όπως θα κάνατε με ένα πρόσωπο που μιλάτε στο δρόμο. Όλες αυτές οι εμπειρίες αποτελούν παραδείγματα συναισθησίας.

Αιτίες της συναισθησίας

Οι άνθρωποι που βιώνουν συναισθησία συνήθως γεννιούνται με αυτή ή την αναπτύσσουν πολύ νωρίς στην παιδική ηλικία. Οι έρευνες δείχνουν ότι η συναισθησία μπορεί να είναι γενετικά κληρονομημένη ιδιότητα.

Κάθε μία από τις πέντε αισθήσεις σας διεγείρει μια διαφορετική περιοχή του εγκεφάλου σας. Κοιτάζοντας έναν φωτεινό κίτρινο τοίχο από νέον, για παράδειγμα, θα ανάψει ο πρωτογενής οπτικός φλοιός, στο πίσω μέρος του εγκεφάλου σας. Αν έχετε συναισθησία, μπορεί παράλληλα να αισθάνεστε ότι μπορείτε να γευτείτε το χρώμα του τοίχου ενώ τον κοιτάτε.

Έτσι, όχι μόνο ο πρωτογενής οπτικός φλοιός σας θα διεγερθεί από το χρώμα, αλλά και ο βρεγματικός σας λοβός, διεγείρεται επίσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι άνθρωποι που έχουν συναισθησία έχουν υψηλό επίπεδο διασύνδεσης μεταξύ των τμημάτων του εγκεφάλου που συνδέονται με τα αισθητηριακά ερεθίσματα.

Ορισμένες ουσίες μπορούν να σας προκαλέσουν προσωρινά συναισθητική εμπειρία. Η χρήση ψυχεδελικών ναρκωτικών μπορεί να αυξήσει και να συνδέσει τις αισθητηριακές σας εμπειρίες. Η μεσκαλίνη, η ψιλοκυβίνη και το LSD έχουν μελετηθεί για την ικανότητά τους να προκαλούν αυτό το φαινόμενο. Αλλά και άλλα διεγερτικά, όπως η κάνναβη, το αλκοόλ, ακόμη και η καφεΐνη, έχουν συνδεθεί ερευνητικά με την πρόκληση προσωρινής συναισθησίας.

Συμπτώματα της συναισθησίας

Υπάρχουν πολλοί τύποι συναισθησίας, όλοι με διαφορετικά συμπτώματα. Η συναισθησία γραφημάτων-χρωμάτων, όπου συνδέετε τα γράμματα και τις ημέρες της εβδομάδας με τα χρώματα, μπορεί να είναι η πιο γνωστή. Υπάρχει όμως και η συναισθησία ήχου-χρώματος, η συναισθησία αριθμού-μορφής και πολλές άλλες. Μπορεί να έχετε μόνο ένα είδος συναισθησίας ή συνδυασμό μερικών ειδών.

Οι άνθρωποι που έχουν οποιοδήποτε είδος συναισθησίας τείνουν να έχουν αυτά τα κοινά συμπτώματα:

– ακούσιες αντιλήψεις που διασταυρώνονται μεταξύ των αισθήσεων (γεύση σχημάτων, ακοή χρωμάτων κ.λπ.)

– αισθητηριακά ερεθίσματα που προκαλούν μία σταθερή και προβλέψιμη αλληλεπίδραση μεταξύ των αισθήσεων (π.χ. κάθε φορά που βλέπετε το γράμμα Α, το βλέπετε με κόκκινο χρώμα)

– ικανότητα να περιγράφουν τις ασυνήθιστες αντιλήψεις τους σε άλλους ανθρώπους

Εάν έχετε συναισθησία, μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να είστε αριστερόχειρας και να έχετε έντονο ενδιαφέρον για τις εικαστικές τέχνες ή τη μουσική. Φαίνεται ότι η συναισθησία είναι πιο συχνή στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες.

Μπορείτε να κάνετε μια μικρή δοκιμή  για να δείτε αν είστε συναισθητικός, ή.

Όταν φαντάζεστε το γράμμα “Α”, το μυαλό σας αποδίδει ένα χρώμα στο γράμμα; Διατρέξτε ολόκληρο το αλφάβητο, οραματιζόμενοι κάθε γράμμα, παρατηρώντας το χρώμα που σας εμφανίζεται στο μυαλό σας και καταγράφοντάς το. Επαναλάβετε την άσκηση μία ή δύο ώρες αργότερα. Φαίνονται τα μεμονωμένα γράμματα να έχουν ως επί το πλείστον το ίδιο χρώμα κάθε φορά που τα οραματίζεστε; Αν ναι, μπορεί να έχετε συναισθησία.

Βάλτε κλασική μουσική και κλείστε τα μάτια σας. Επιλέξτε ένα τραγούδι που δεν γνωρίζετε πριν χαλαρώσετε και δείτε τι έρχεται στο οπτικό σας πεδίο. Τι χρώμα έχει η μουσική; Μήπως τα όργανα φαίνονται να έχουν το καθένα διαφορετικό χρώμα; Έχετε ένα έντονο οπτικό στοιχείο παράλληλα με αυτό που ακούτε; Αν ναι, μπορεί να έχετε συναισθησία.

Διάβασε ακόμα:

Επενδυτικές επιλογές σε περιβάλλον επιβράδυνσης των οικονομιών

Η συναλλακτική ηγεσία

Πώς οι συναισθηματικά ευφυείς υπάλληλοι αυξάνουν την παραγωγικότητα;

Επιστήμη