Τι είναι το δημόσιο κλειδί, το ιδιωτικό κλειδί και η διεύθυνση του πορτοφολιού

Τι είναι το δημόσιο κλειδί, το ιδιωτικό κλειδί και η διεύθυνση του πορτοφολιού;

Η κατανόηση του δημόσιου κλειδιού, του ιδιωτικού κλειδιού και της διεύθυνσης είναι κρίσιμη για τον τρόπο λειτουργίας των κρυπτονομισμάτων. Μια διεύθυνση πορτοφολιού είναι ένα τυχαία δημιουργημένο σύνολο αριθμών και γραμμάτων, που συνήθως αποτελείται από 26-35 αλφαριθμητικούς χαρακτήρες. Μια διεύθυνση πορτοφολιού είναι ιδανικά ένας εφ’ άπαξ σύνδεσμος που δημιουργείται από ένα πορτοφόλι και απαιτείται για την αποστολή ή λήψη ψηφιακών δεδομένων. Τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία δεν αποθηκεύονται στην πραγματικότητα σε πορτοφόλι. Τα δημόσια και τα ιδιωτικά κλειδιά είναι απαραίτητα για την πρόσβαση σε μια διεύθυνση πορτοφολιού.

Στην κρυπτογραφία, ένα δημόσιο και ένα ιδιωτικό κλειδί χρειάζονται για την πρόσβαση σε οποιαδήποτε κρυπτογραφημένη πληροφορία. Στην ουσία, είναι η πρακτική της κρυπτογράφησης ορισμένων πληροφοριών για να διατηρηθούν μυστικές από τρίτους. Χρησιμοποιείται για να διασφαλιστεί ότι μόνο κάποιος με άδεια μπορεί να αποκρυπτογραφήσει τα δεδομένα. Ο όρος «κρυπτογραφία» έχει ελληνικές ρίζες, που σημαίνει «μυστική γραφή». Με την πάροδο του χρόνου, η κρυπτογραφία εξελίχθηκε από τις υπηρεσίες πληροφοριών και τον στρατό που έγραφε και αποκωδικοποιούσε εμπιστευτικά μηνύματα και έγινε ξεχωριστός κλάδος της επιστήμης των υπολογιστών. Παρόμοια με το Διαδίκτυο, η προέλευση των κρυπτονομισμάτων μπορεί να εντοπιστεί σε περιπτώσεις ακαδημαϊκής και στρατιωτικής χρήσης, οι οποίες τελικά επεκτάθηκαν στην ιδιωτική σφαίρα. Οι εμπλεκόμενοι αυτοαποκαλούνται «cypherpunks» και υποστηρίζουν τη στροφή προς μεγαλύτερη προστασία της ιδιωτικής ζωής και έλεγχο των δεδομένων μας από τα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Υπάρχει μια βασική ιδέα πίσω από το σύστημα των δύο κλειδιών που χρησιμοποιείται από τα κρυπτονομίσματα: το δημόσιο κλειδί επιτρέπει την πίστωση νομισμάτων, ενώ το ιδιωτικό κλειδί επιτρέπει την χρέωσή τους. Γίνεται πιο περίπλοκο όταν ρίξουμε μια ματιά στο πώς λειτουργεί πραγματικά αυτό το έξυπνο σύστημα. Η χρήση δύο διαφορετικών κλειδιών ονομάζεται ασύμμετρη κρυπτογραφία, η οποία είναι η ζωτική πτυχή ενός blockchain. Τα δύο κλειδιά συνδέονται μεταξύ τους με μαθηματικούς όρους, επιτρέποντας στους χρήστες να δημιουργήσουν μη πλαστογραφίσιμες υπογραφές.

Υπάρχουν πολλές παρανοήσεις σχετικά με τις διαφορές μεταξύ διεύθυνσης, κλειδιού και πορτοφολιού. Μια διεύθυνση είναι ένα τυχαία δημιουργημένο σύνολο αριθμών και γραμμάτων που αντιπροσωπεύουν έναν μοναδικό αριθμό παρόμοιο με έναν αριθμό τραπεζικού λογαριασμού. Για παράδειγμα, εδώ είναι η διεύθυνση γένεσης Bitcoin –η πρώτη διεύθυνση Bitcoin: 1A1zP1eP5QGefi2DMPTfTL5SLmv7DivfNa. Η διαφορά είναι ότι μια διεύθυνση μπορεί να δημιουργηθεί από οποιονδήποτε μέσα σε δευτερόλεπτα χωρίς να χρειάζεται τρίτος. Μπορείτε να δημιουργήσετε όσες δημόσιες διευθύνσεις θέλετε ή χρειάζεστε και να τις μοιραστείτε με άλλους, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να στέλνουν κρυπτονομίσματα στη διεύθυνσή σας. Επειδή τα δίκτυα Bitcoin ή Ethereum δεν είναι ανώνυμα αλλά ψευδώνυμα, οι συναλλαγές σας είναι προσιτές σε οποιονδήποτε γνωρίζει τη δημόσια διεύθυνσή σας.

Τα ιδιωτικά κλειδιά, από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να διατηρούνται ιδιωτικά, όπως υποδηλώνει το όνομά τους. Μπορείτε να τα θεωρήσετε ως ένα είδος PIN ή κωδικού επαλήθευσης, ο οποίος, μαζί με το αντίστοιχο δημόσιο κλειδί, παρέχει πρόσβαση στα κεφάλαια του blockchain. ΠΟΤΕ, σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να μοιράζεστε τα ιδιωτικά σας κλειδιά με οποιοδήποτε άλλο άτομο, αλλά να τα αποθηκεύετε με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο. Σημειώστε ότι τα κλειδιά δεν αποθηκεύονται σε blockchain. Αντίθετα, μπορούν να διατηρηθούν σε ένα (κρυπτογραφημένο) αρχείο, το οποίο μπορεί να αποθηκευτεί οπουδήποτε και να είναι προσβάσιμο off-line.

Το πορτοφόλι είναι ένα είδος κρυπτογραφημένου εικονικού «μπρελόκ», που περιέχει όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται για την πρόσβαση στα κρυπτονομίσματα στο blockchain. Ένα πορτοφόλι συνδυάζει και περιέχει τόσο τις διευθύνσεις σας όσο και τα ψηφιακά σας κλειδιά.

Διάβασε ακόμα:

Τι είναι το «κρυπτοπορτοφόλι» και πώς να το αποκτήσετε

Οι οικονομικές συνέπειες ενός καταστροφικού σεισμού

Μπορεί ένα κρυπτονόμισμα να παραβιαστεί ή να απενεργοποιηθεί;

Οικονομία