Τα πορτοφόλια είναι απαραίτητα εργαλεία πρόσβασης, αποστολής και λήψης κρυπτονομισμάτων. Το πορτοφόλι είναι ένα φυσικό μέσο, συσκευή, πρόγραμμα ή υπηρεσία που χρησιμοποιείται από τους κατόχους κρυπτονομισμάτων για την αποθήκευση (πολλαπλών) δημόσιων ή/και ιδιωτικών κλειδιών και για την παρακολούθηση των ποσών. Το ίδιο το κρυπτονόμισμα δεν «περιέχεται» μέσα σε ένα πορτοφόλι -το πορτοφόλι αλληλεπιδρά με το blockchain. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι πορτοφολιών για διαφορετικές ανάγκες χρηστών που προσφέρουν διαφορετικούς βαθμούς ασφάλειας. Ένα πορτοφόλι δεν αποθηκεύει την πραγματική ποσότητα κρυπτονομισμάτων, αλλά μέσω ιδιωτικών κλειδιών επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στα αποθέματά τους. Είναι ουσιαστικά ένα θησαυροφυλάκιο αποθήκευσης για διευθύνσεις και κλειδιά, που απαιτούνται για την πρόσβαση στη δημόσια διεύθυνσή σας στο blockchain που περιέχει στην πραγματικότητα τα κρυπτονομίσματα σας.

Ένα πορτοφόλι μπορεί να χωρέσει πολλά ιδιωτικά κλειδιά. Μπορείτε να δημιουργήσετε όσα πορτοφόλια θέλετε για να εξασφαλίσετε τη μέγιστη ασφάλεια. Μην φανταστείτε ότι ένα πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων είναι σαν το πορτοφόλι στην τσέπη σας. Αντ’ αυτού, φανταστείτε μια θυρίδα ασφαλείας. Για να αποκτήσετε πρόσβαση στα στοιχεία σας χρειάζεστε ένα αποκλειστικό κλειδί ή, με άλλα λόγια, έναν κωδικό πρόσβασης. Η απώλεια των κλειδιών είναι κρίσιμη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορείτε πλέον να έχετε πρόσβαση στο δικό σας κουτί αποθήκευσης. Εάν τα κλειδιά σας κλαπούν, κάποιος άλλος θα έχει πρόσβαση. Τώρα φανταστείτε ότι αυτή η εγγύηση είναι θεωρητικά προσβάσιμη από οποιονδήποτε γνωρίζει τη θέση της (δημόσια διεύθυνση) και το αντίστοιχο κλειδί (ιδιωτικό κλειδί). Η γνώση της τοποθεσίας δεν αποτελεί πρόβλημα, επειδή τα κεφάλαια είναι κλειδωμένα με ασφάλεια στο blockchain. Υπάρχουν διαφορετικές επιλογές για την αποθήκευση κρυπτονομισμάτων και οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες τους.

Η πιο βασική και πιο εύκολη επιλογή είναι να αποθηκεύσετε κρυπτονομίσματα στην πλατφόρμα ή στο ανταλλακτήριο μέσω του οποίου τα αγοράσατε («ζεστό πορτοφόλι»). Το Exchange αποθηκεύει κεφάλαια σε ασφαλή πορτοφόλια εκτός σύνδεσης, χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής. Επιπλέον, οι λογαριασμοί μπορούν να ασφαλιστούν χρησιμοποιώντας έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων («Two-Factor Authentication»). Οι χρήστες βλέπουν τις ενεργές συσκευές και τις συνεδρίες τους, μπορούν να αποσυνδεθούν και να κλείσουν τις ενεργές περιόδους σύνδεσης χρησιμοποιώντας άλλη συσκευή. Συνιστάται να διατηρείτε ένα μικρό ποσό χρημάτων σε ανταλλακτήριο και να αποθηκεύετε το μεγαλύτερο μέρος σε ένα κρύο πορτοφόλι. Επομένως, δεν χρειάζεται να μεταβιβάσετε περιουσιακά στοιχεία εάν επιθυμείτε να τα πουλήσετε. Η διαδικασία είναι γρήγορη, ασφαλής και οικονομικά αποδοτική.

Ένα πορτοφόλι λογισμικού προσφέρει υψηλή χρηστικότητα και καλή ασφάλεια αποθήκευσης χρημάτων σε επιτραπέζιο ή φορητή συσκευή. Έχετε άμεση πρόσβαση και έλεγχο των ιδιωτικών κλειδιών σας. Για πρόσθετη ασφάλεια, το αρχείο είναι επίσης κρυπτογραφημένο, που σημαίνει ότι χρησιμοποιείται μια προσαρμοσμένη φράση για την πρόσβαση σε αυτό. Μπορεί να χακαριστείτε εάν χάσετε τον υπολογιστή ή την κινητή συσκευή σας. Τα χρήματά σας είναι «καυτά» όταν ο υπολογιστής ή η κινητή συσκευή σας είναι on-line και το δημόσιο Wi-Fi δεν είναι ασφαλές.

Τα πορτοφόλια συνδυάζουν την άνεση με την ασφάλεια. Είναι ένας καλός τρόπος αποθήκευσης κρυπτονομισμάτων. Τα ιδιωτικά κλειδιά αποθηκεύονται σε μια κρυπτογραφικά ασφαλισμένη συσκευή υλικού. Επειδή τα κλειδιά αποθηκεύονται απευθείας στη συσκευή και δεν μπορούν να διαβαστούν σε απλό κείμενο, είναι αδύνατο για τους εισβολείς να τα αποκτήσουν, ακόμα κι αν ο υπολογιστής σας έχει μολυνθεί από ιό.

Διάβασε ακόμα:

Οι οικονομικές συνέπειες ενός καταστροφικού σεισμού

Μπορεί ένα κρυπτονόμισμα να παραβιαστεί ή να απενεργοποιηθεί;

Σενάρια για την παγκόσμια οικονομία το 2023