Μαθαίνει να έχει στη ζωή του υπομονή.

Η γονεϊκότητα είναι ένας πολύ σημαντικός ρόλος στη ζωή μα το να αγαπάτε το παιδί σας σημαίνει να είστε υπομονετικοί μαζί του. Ένα παιδί δεν είναι ένας μικρός ενήλικας, ο εγκέφαλός του μπορεί να μην καταλαβαίνει κάποια πράγματα που για τους ενήλικες είναι απλά ή αυτονόητα. Ένας καλός γονιός πρέπει να είναι υπομονετικός, ακόμη κι αν δεν ήταν πάντα ανυπόμονος, ενώ ένας εκ φύσεως υπομονετικός πρέπει να μάθει να έχει ακόμη περισσότερη υπομονή, αφού γίνει γονέας. Αυτή είναι μια πολύτιμη δεξιότητα ζωής που μπορεί να αξιοποιηθεί σε πολλές καταστάσεις και να δημιουργήσει υγιείς σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας.

Μαθαίνει να αγαπά κάποιον άνευ όρων

Είναι φυσιολογικό όταν έχει κάποιος παιδί να έρθει και σε σύγκρουση μαζί του, όχι μόνο επειδή δεν υπάκουσε ή έκανε κάποιο λάθος, αλλά σε σύγκρουση σε σχέση με σημαντικές επιλογές της ζωής του. Για παράδειγμα, μπορεί το παιδί σας να έχει σχέση με έναν σύντροφο που δεν εγκρίνετε ή να επιλέξει ένα επάγγελμα που δεν το είχατε ποτέ ονειρευτεί για εκείνο. Ωστόσο, οι καλοί γονείς αγαπούν τα παιδιά τους ανεξάρτητα από τις επιλογές τους στη ζωή. Η άνευ όρων αγάπη είναι μια δεξιότητα που πολλοί γονείς αναπτύσσουν, καθώς είναι προσκολλημένοι στα παιδιά τους και θέλουν να πετύχουν στη ζωή τους , ακόμη και αν το παιδί και ο γονέας δεν συμφωνούν σε κάποιες σημαντικές αποφάσεις.

Μαθαίνει ότι η γονική αγάπη είναι ανιδιοτελής

Μερικοί άνθρωποι είναι εγωκεντρικοί και θέλουν να συμμετέχουν μόνο σε ενέργειες που ωφελούν τους ίδιους. Ωστόσο, όταν αποκτάτε ένα παιδί, φροντίζετε πλέον για κάποιον άλλον και πρέπει να προσαρμόσετε τη ζωή σας με βάση αυτό. Μπορεί να αισθάνεστε ότι δεν αφορά πλέον εσάς αλλά το παιδί σας, και αυτό είναι αλήθεια. Ωστόσο, ορισμένοι γονείς μπορεί να μην είναι τόσο ανιδιοτελείς όσο θα πίστευαν. Αντ’ αυτού, ζουν εικονικά μέσα από τα παιδιά τους, όπου βάζουν τα παιδιά τους να επιλέξουν αυτό που θα επέλεγαν οι ίδιοι αν είχαν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Θα πρέπει να αφήνετε το παιδί σας να κάνει τις δικές του επιλογές.

Μαθαίνει πώς να φροντίζει κάποιον

Πολλοί πιστεύουν ότι δεν έχουν τα προσόντα να γίνουν γονείς επειδή με δυσκολία μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους. Ωστόσο, όταν αποκτήσουν ένα παιδί, μπορεί να συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν να το φροντίσουν καλύτερα απ’ ό,τι νόμιζαν. Η γονική αγάπη που αναπτύσσεται μετά τη γέννηση του παιδιού μπορεί να κάνει τον γονέα να έχει τα ένστικτα φροντίδας του παιδιού που χρειάζεται. Για παράδειγμα, ο γονέας θα είναι ευαίσθητος στις ανάγκες ή την έλλειψη αυτών του παιδιού του και θα μπορεί να γνωρίζει πότε το παιδί πεινάει ή πότε χρειάζεται προσοχή. Οι γονείς μαθαίνουν επίσης πώς να φροντίζουν την ψυχολογική ευημερία του παιδιού τους. Πολλά από αυτά τα συναισθήματα προέρχονται εξαιτίας των αλλαγών στον εγκέφαλό τους. Είμαστε προγραμματισμένοι να προσαρμοζόμαστε, κι όταν έχουμε παιδιά, ο εγκέφαλός μας προσαρμόζεται ξανά και ξανά. Αυτά είναι τα γονικά ένστικτα που πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι αναπτύσσουν- ακριβώς όταν τα χρειάζονται περισσότερο.

Διάβασε ακόμα:

Η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού

Η θεωρία της αμοιβαίας ανταμοιβής

Η φοβία για τους σεισμούς