Τι να κάνεις και τι να μην κάνεις όταν ο εργοδότης σου φέρεται άσχημα

Όταν βρίσκεσαι υπό το καθεστώς μίας σκληρής εργοδοσίας από το μυαλό σου περνάνε πολλές σκέψεις. Κάποιες από αυτές είναι σωστές και μπορεί να οδηγήσουν σε βελτίωση της κατάστασης. Κάποιες άλλες όμως μπορεί να περιπλέξουν χειρότερα τα πράγματα και να οδηγήσουν σε αδιέξοδα.

Πριν ξεκινήσεις τη δράση προσπάθησε να αποκωδικοποιήσεις τι οδηγεί τον εργοδότη σου σε αυτή τη συμπεριφορά. Υπάρχει κάποιος λόγος, είναι κάποια φάση που περνά και αναδύεται ο χειρότερος του εαυτός ή μήπως έχει μία προσωπικότητα, η οποία δεν επιδέχεται αλλαγής;

Αφού καταλήξεις ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης και δεν χρειάζεται να αρχίσεις να ψάχνεις αλλού δουλειά, υπάρχουν κάποιες κινήσεις που καλό θα ήταν να αποφύγεις:

Μην παρακάμψεις την ιεραρχία προσπαθώντας να βρεις το δίκιο σου. Είναι προτιμότερο να μιλήσεις απευθείας μαζί του για τα πράγματα που σε προβληματίζουν.
Μη μιλάς αρνητικά για τον  εργοδότη σας στους υπόλοιπους συναδέλφους.
Μη κάνεις σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που θα μπορούσαν να παραπέμψουν στο αφεντικό σου.
Μην αναφέρεσαι στα προβλήματα που έχεις με το αφεντικό σου σε μεγάλες παρέες.  

 

Μην  αφήνεις την κακή του συμπεριφορά να επηρεάσει το επίπεδο της δουλειάς σου.

Όσο άσχημη κι αν είναι η συμπεριφορά του αφεντικού σου, αυτό δεν πρέπει να οδηγήσει σε μείωση της ποιότητας του έργου σου, εκτός και αν έχεις αποφασίσει να παραιτηθείς  ή δεν θα επηρεαστείς από μία επικείμενη απόλυση.

Βάλε όρια

Αν και είναι δύσκολο, είναι απαραίτητο για την επαγγελματική σου επιβίωση και την ψυχική σου υγεία να βάλεις όρια στο τι μπορείς να ανεχτείς και στο τι είσαι διατεθειμένος να κάνεις. Επειδή σου ζητάει κάτι το αφεντικό σου, δεν σημαίνει ότι θα το κάνεις ό,τι κι αν είναι, όποια στιγμή σου ζητηθεί.

Αναγνώρισε τα «κόκκινά του»

Αν το αφεντικό σου έχει προβλήματα διαχείρισης θυμού, παρατήρησε τον και αναγνώρισε ποια είναι τα αδύνατα σημεία του και ποια ερεθίσματα τον βγάζουν εκτός εαυτού. Και φυσικά απόφυγέ τα.

Βρες συμμάχους

Αν η συμπεριφορά του εργοδότη επηρεάζει και άλλους υπαλλήλους, συσπειρωθείτε ώστε να τον αντιμετωπίσετε μαζί, πάντα τηρώντας τα όρια και σεβόμενοι το επαγγελματικό πλαίσιο. Κάποιες φορές η μαζική αντίδραση φέρνει αποτελέσματα. Προσοχή όμως γιατί μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ των εργαζομένων, ιδίως αν κάποιοι φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους.

Μην το παίρνεις προσωπικά

Αν ο εργοδότης σου, σου φέρεται σαν να είσαι άχρηστος, αυτό δεν σημαίνει ότι είσαι. Μην αφήσεις τη δική του παθολογία ή την κοινωνική του αδεξιότητα να σε καταβάλει τόσο, ώστε να θεωρείς υπεύθυνο τον εαυτό σου για την κακομεταχείριση. Αν ό,τι έχεις προσπαθήσει δεν φέρνει αποτέλεσμα, τότε είναι καιρός να σκεφτείς να αλλάξεις τμήμα (αν είναι εφικτό) ή ακόμα και εργασία.

 

Αν λοιπόν, η σκληρότητα του εργοδότη σου σε οδηγήσει τελικά σε αναζήτηση καινούριας θέσης εργασίας, φρόντισε ώστε η εμπειρία σου να λειτουργήσει υπέρ σου. Πριν δεχτείς οποιαδήποτε θέση, κάνε την έρευνά σου.  Θα καταλάβεις πολλά από το πόσο χαρούμενοι και ευδιάθετοι είναι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στη δουλειά τους. Αν μπορείς μίλησε με κάποιον για να πάρεις περισσότερες πληροφορίες, έτσι ώστε να αποφύγεις μία παρόμοια εμπειρία.

Ψυχολογία και εργασία