Στα ριάλιτι επιβίωσης έχει αποδειχθεί επανειλημμένα ότι η πείνα μπορεί να επηρεάσει τα συναισθήματα. Εν τούτοις, επιστημονικά είναι περιορισμένη η έρευνα για τη σχέση πείνας και διάθεσης. Εμπειρικά είναι γνωστό ότι κάποιοι άνθρωποι όταν πεινάνε γίνονται ευερέθιστοι και οξύθυμοι, δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν στην εργασία τους και περιορίζεται η ικανότητα της προσοχής τους. Πειραματικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αυξάνουν την ευερεθιστότητα, τον θυμό και τα επιθετικά ένστικτα, αλλά αυτές οι καταστάσεις δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς. Μια κλινική δοκιμή έδειξε ότι τα υψηλότερα επίπεδα πείνας συσχετίστηκαν με συναισθήματα θυμού και ευερεθιστότητας και με χαμηλότερα επίπεδα ευχαρίστησης. Τα ευρήματα παρέμεναν στατιστικά σημαντικά αφού ελήφθησαν υπόψη το φύλο, η ηλικία, ο δείκτης μάζας σώματος, οι διατροφικές συμπεριφορές και τα γενικά χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων. 

Ένας από τους λόγους που μπορεί να έχουμε ευερεθιστότητα είναι επειδή η παράλειψη γευμάτων μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Όταν πεινάμε πολύ, χωρίς να έχουμε φάει σωστά επί πολλές ώρες, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μας πέφτουν. Το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να επηρεάσει τις ανώτερες εγκεφαλικές λειτουργίες, όπως αυτές που μας βοηθούν να ελέγξουμε τις παρορμήσεις και να ρυθμίσουμε τη συμπεριφορά μας. Ο θυμός συνδέεται επίσης με την πείνα μέσω χημικών ουσιών του εγκεφάλου όπως το νευροπεπτίδιο Υ, το οποίο απελευθερώνεται στον εγκέφαλο όταν πεινάμε και το οποίο επίσης συμβάλλει στη ρύθμιση του θυμού και της επιθετικότητας. 

Σύμφωνα με άλλους μελετητές, ο θυμός της πείνας είναι ένας τελεολογικός βιολογικός μηχανισμός που έχει βοηθήσει στην επιβίωσή μας ως είδος. Το να είμαστε επιθετικοί όταν πεινάμε μας βοήθησε να παλέψουμε για φαγητό ως κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες, διασφαλίζοντας ότι θα έχουμε φαγητό για να καλύψουμε τις ανάγκες μας για ενέργεια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση των ορμονών αδρεναλίνης και κορτιζόλης, ουσίες που συμβάλλουν στην αύξηση του σακχάρου στο αίμα, αλλά μπορεί επίσης να μας κάνουν περισσότερο ευερέθιστους από το συνηθισμένο. 

Στις αγγλόφωνες χώρες η κατάσταση περιγράφεται ως “hangry” (hunger+angry). Αν και το να θυμώνεις όταν πεινάς φαίνεται πρόσκαιρο ως πρόβλημα, η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην επαγγελματική καθημερινότητα αλλά και στις διαπροσωπικές σχέσεις με τους συναδέλφους. Ιδιαίτερα όταν το περιβάλλον στο οποίο εργάζεστε είναι αγχωτικό ή τοξικό το φαινόμενο“hangry” γίνεται πιο έντονο.

Για να αποφύγετε τις δυσάρεστες παρενέργειες της πείνας υπάρχουν κατάλληλες στρατηγικές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να διατηρήσετε αλώβητη την ενέργειά σας στην εργασία:

• Προσπαθήστε να μην περιμένετε πολύ μεταξύ των γευμάτων για να φάτε. Το τακτικό πρόγραμμα γευμάτων αποτρέπει την πτώση του σακχάρου στο αίμα με αποτέλεσμα να μην νιώθουμε πείνα. 

• Φροντίστε να ετοιμάζετε μικρογεύματα που θα παίρνετε μαζί στην εργασία σας για να μην καταφύγετε σε τροφές που δεν υγιεινές. 

• Έχετε ένα έτοιμο σνακ εάν είστε έξω από το σπίτι και πεινάτε ξέροντας ότι δεν θα μπορείτε να έχετε ένα πλήρες γεύμα σύντομα.

• Προσπαθήστε να αποφύγετε τα πρόχειρα τρόφιμα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν υπογλυκαιμία. Τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες διατηρούν το σάκχαρο στο αίμα σταθερό και δημιουργούν αίσθημα κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

• Η μείωση της πρόσληψης επεξεργασμένων τροφών με προσθήκη ζάχαρης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μιας ταχείας αύξησης και στη συνέχεια απότομης πτώσης του σακχάρου στο αίμα, διατηρώντας σταθερή τη διάθεση. 

• Επικεντρωθείτε στους υδατάνθρακες ολικής αλέσεως, όπως το καστανό ρύζι ή τα ζυμαρικά, καθώς και σε φυτικές ίνες από λαχανικά, φρούτα, φασόλια και πρωτεϊνικές πηγές τροφίμων. Αυτές οι τροφές διατηρούν πιο σταθερά τα επίπεδα ενέργειας και σακχάρου στο αίμα, κάτι που θα σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα συνολικά. Αυτό συμβαίνει επειδή απαιτείται περισσότερος χρόνος για να διασπαστούν στον οργανισμό, μειώνοντας τις αιχμές του σακχάρου στο αίμα. Οι φυτικές ίνες βοηθούν επίσης στο να μας κρατούν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιβραδύνοντας την πέψη και την κένωση του στομάχου, ωφελώντας την υγεία και συμβάλλοντας στην ευεξία μας. 

• Εστιάστε στα συναισθήματά σας για να μειώσετε τις πιθανότητες του «hangry». Η συναισθηματική αυτογνωσία μπορεί να είναι ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας, αλλά είναι επίσης κάτι που μπορεί να μαθευτεί μέσω τεχνικών όπως η ενσυνειδητότητα. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να σημειώσετε τις ώρες που είναι πιο πιθανό να αισθάνεστε πεινασμένοι ή ευερέθιστοι, ώστε να μπορείτε να έχετε πρόχειρα σνακ.

Διάβασε ακόμα:

Θεωρία Προσδοκίας – Αποτελέσματος στον αθλητισμό

Η αίσθηση της όσφρησης και η σχέση της με τις πωλήσεις

Τα C-suite στελέχη