
Το μεγαλύτερο λάθος ως προς την οικονομική διαχείριση
Παραδόξως, το μεγαλύτερο οικονομικό λάθος που μπορούμε να κάνουμε δεν έχει να κάνει με την αποταμίευση στην οποία οι περισσότεροι αποτυγχάνουν. Οι πρώτες σκέψεις που μας έρχονται στο μυαλό είναι και οι πιο συνηθισμένες: οι σπατάλες σε ρούχα και φαγητό, ο καθημερινός take away καφές, τα απερίσκεπτα δάνεια, οι κατάχρηση των πιστωτικών καρτών και η αλλεργία στην αποταμίευση. Όλα αυτά είναι σίγουρα βλαπτικά για τα οικονομικά μας, δεν είναι όμως ό,τι χειρότερο για το μέλλον μας.
Οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι, από όλα τα λάθη που σχετίζονται με τη συνολική οικονομική διαχείριση, υπάρχει ένα συγκεκριμένο που μακροπρόθεσμα μετανιώνουμε περισσότερο, αφού σχετίζεται με την ηλικία συνταξιοδότησής μας.
Όλοι έχουμε στο μυαλό μας τη σύνταξη ως την περίοδο απαλλαγής από τη δουλειά μας, αλλά οι ειδικοί τονίζουν ότι πρέπει να την έχουμε στο μυαλό μας ως τη μεγαλύτερη περίοδο διακοπών που είχαμε ποτέ, πράγμα που σημαίνει ότι τα έξοδά μας δεν πρόκειται να εξαφανιστούν. Συνεπώς, δε θα υπάρχει πλέον ένα σταθερό εισόδημα -ειδικά αν κρίνουμε από όλα όσα έχουν αλλάξει στον εργασιακό τομέα τα τελευταία χρόνια- ακόμη κι αν θεωρούμε ότι έχουμε αποταμιεύσει κάποιο ποσό.
Συνεπώς, το μεγαλύτερο λάθος που μπορούμε να κάνουμε είναι η περίφημη “πρόωρη συνταξιοδότηση”, δηλαδή η συνταξιοδότηση πριν από την καταληκτική ηλικία που συνήθως προτείνουν όλοι οι ειδικοί. Πρόκειται για τη χειρότερη απόφαση επειδή είμαστε, ως σύνολο, άθλιοι αποταμιευτές, γεγονός που καθιστά την πρόωρη συνταξιοδότηση οικονομικά μη βιώσιμη. Από λογιστική άποψη, είναι γενικά πολύ πιο ασφαλές και πολύ πιο έξυπνο να συνταξιοδοτηθούμε αργότερα.
Επιπλέον, μία έκθεση για τη συνταξιοδότηση αναφέρει ότι οι μισές εργαζόμενες οικογένειες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μεγάλης μείωσης του βιοτικού τους επιπέδου μετά τη συνταξιοδότηση, αλλά αυτό το ποσοστό θα μειωθεί κατά περίπου 50% αν όλοι οι εργαζόμενοι συνταξιοδοτηθούν δύο χρόνια αργότερα.
Οι ειδικοί εξηγούν ότι μπορούμε να συνταξιοδοτηθούμε πρόωρα μόνο αν είμασταν συνεπείς στην αποταμίευση, αν είχαμε ξεκινήσει εγκαίρως με σαφές σχέδιο έχοντας τρόπο να εξασφαλίσουμε εισόδημα χωρίς να δουλεύουμε (δηλαδή έχοντας κάνει επενδύσεις), διαφορετικά ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα με τα έξοδα διαβίωσης ή τα πιθανά χρέη μας.
Επίσης, καλό είναι να έχουμε κατά νου ότι οι συντάξεις δεν είναι πλέον αυτό που ήταν παλαιότερα και ότι το κόστος ζωής αυξάνεται λίγο περισσότερο κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι ειδικοί να συνιστούν να μην εγκαταλείψουμε τη δουλειά μας χωρίς να το σκεφτούμε καλά, ανεξάρτητα από το πόσα χρόνια δουλεύουμε ή πόσο περιθώριο νομίζουμε ότι έχουμε για να ξεκουραστούμε και να απολαύσουμε.
Τι πρέπει να κάνουμε; Πρέπει να καθυστερήσουμε λίγο τη συνταξιοδότηση, ειδικά αν δεν αποταμιεύουμε από μικροί, συν το ότι θα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να έχουμε έναν παράλληλο επενδυτικό λογαριασμό, καθώς και άλλες πηγές εισοδήματος, ώστε να μην χρειάζεται να ανησυχούμε για τα χρήματα στα 80 μας, όταν είναι σχεδόν αδύνατο να βρούμε μία δουλειά αν αντιμετωπίσουμε προβλήματα. Επίσης, προτείνεται η δημιουργία ενός ταμείου έκτακτης ανάγκης, πέραν αυτού της αποταμίευσης, ώστε να μην ξεμείνουμε από χρήματα σε μία απρόβλεπτη κατάσταση.
Διάβασε ακόμα:
Η περίοδος πριν την αύξηση των επιτοκίων