Η μέθοδος του παλατιού μνήμης είναι μία τεχνική γνωστή από τα αρχαία χρόνια και συγκεκριμένα από τον Σιμωνίδη τον Κείο. Μετά τις πρώτες αναφορές στα εκπληκτικά αποτελέσματα της σύνδεσης πληροφορίας και τοποθεσίας, πολλοί ρήτορες όπως ο Κικέρων χρησιμοποιούσαν τα μνημονικά παλάτια για να θυμούνται τους λόγους τους, αλλά και στη σύγχρονη εποχή δεν είναι λίγοι αυτοί που ορκίζονται στο όνομά τους για να θυμούνται μεγάλο όγκο πληροφοριών. 

Το μυστικό αυτής της τεχνικής είναι να συνδέεις τις πληροφορίες που θέλεις να θυμάσαι με τοποθεσίες ή μέρη τα οποία σου είναι πολύ οικεία. Οι πιο εύκολες συνδέσεις γίνονται με τους χώρους του σπιτιού. 

Η μέθοδος ξεκινά με εσένα ως πρωταγωνιστή σε μία νοερή βόλτα στο σπίτι σου κατά την οποία ανακαλείς κάθε λεπτομέρεια, όσο ασήμαντη κι αν μοιάζει. Αν βρίσκεσαι στο σπίτι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις τη φαντασία σου, απλά ξεκινάς να περιφέρεσαι στους χώρους του σπιτιού σου προσπαθώντας να καταγράψεις κάθε λεπτομέρεια. Το μυστικό είναι να χρησιμοποιήσεις όσες περισσότερες αισθήσεις μπορείς. Συνδέοντας τις πληροφορίες που θέλεις να απομνημονεύσεις με έναν χώρο από το σπίτι σου, διασφαλίζεις την ευκολότερη ανάκλησή τους όταν τις χρειαστείς. Για παράδειγμα, αν πρέπει να μάθεις την κλίση ενός δύσκολου ρήματος, μπορείς να συνδέσεις τη μνημονική διαδικασία με το πρώτο συρτάρι στο γραφείο σου. Εκεί, δίπλα στους συνδετήρες και τις πινέζες βρίσκεται και η σωστή απάντηση.  

1. Επίλεξε έναν χώρο που σου είναι πολύ οικείος. Μπορεί να είναι το σπίτι σου, το γραφείο σου, το πάρκο που επισκέπτεσαι καθημερινά κλπ.

2. Διάλεξε 10 διαφορετικά σημεία (δωμάτια, κάποιες γωνιές του χώρου ή αντικείμενα.

3. Ξεκίνα να κινείσαι μέσα στον χώρο είτε κυριολεκτικά είτε χρησιμοποιώντας τη φαντασία σου, κάνοντας μία νοερή αναπαράσταση. Αρίθμησε τα σημεία ξεκινώντας από αυτά που βρίσκονται στα αριστερά και καταλήγοντας σε αυτά που βρίσκονται στα δεξιά. 

4. Επανάλαβε τη διαδικασία αρκετές φορές μέχρι να θυμάσαι όλα τα σημεία. 

5. Τώρα θα συνδέσεις τις πληροφορίες που θέλεις να θυμάσαι με αυτά τα δέκα σημεία. Ξεκίνα αρχικά με λίγες πληροφορίες για να εξασκηθείς. Όταν νιώσεις έτοιμος πρόσθεσε όλες τις πληροφορίες που θέλεις να θυμάσαι.

6. Τοποθέτησε την πρώτη πληροφορία στο πρώτο σημείο του παλατιού σου, και συνέχισε μέχρι να συνδεθούν όλες οι πληροφορίες με τα σημεία που έχεις επιλέξει. 

Όπως όλες οι τεχνικές, έτσι  και αυτή χρειάζεται επανάληψη για να έχει αποτελέσματα. Μόλις όμως την κατακτήσεις θα ανακαλύψεις έναν νέο και εύκολο τρόπο να θυμάσαι σημαντικές πληροφορίες και να τις ανακαλείς κάθε φορά που τις χρειάζεσαι. Επιπλέον, είναι μία άσκηση η οποία ενδυναμώνει το μυαλό και το προφυλάσσει από επικείμενη φθορά.

Διάβασε ακόμα:

Τεχνικές απομνημόνευσης για να μαθαίνεις γρήγορα