Ανεξάρτητα από το είδος των διακοπών που επιλέγει να κάνει κάποιος, το να επανέλθει στην καθημερινότητά του, μπορεί να αποτελέσει μία πρόκληση. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρξουν ενδείξεις εμφάνισης του «post-vacation syndrome» ή «post-vacation blues» ή «post-vacation depression», δηλαδή του συνδρόμου κατάθλιψης μετά από τις διακοπές.  

Το σύνδρομο κατάθλιψης μετά τις διακοπές είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από πεσμένη διάθεση ή αυξημένο στρες και εμφανίζεται έπειτα από μια περίοδο έντονων συναισθημάτων. Όταν από το να ξυπνάς κάθε μέρα σε νέα αξιοθέατα, ήχους και μυρωδιές, ξυπνάς στο κρεβάτι σου, στη δική σου πόλη, όπου όλα μοιάζουν ακριβώς όπως τα άφησες… τα πράγματα μπορεί να μοιάζουν με…πολιτισμικό σοκ!

Μερικά από τα κύρια συμπτώματα του συνδρόμου είναι η αϋπνία, η χαμηλή ενέργεια, η κακή διάθεση, η έλλειψη συγκέντρωσης και η ανησυχία. Πιο συγκεκριμένα, ερευνητικά δεδομένα έδειξαν  ότι το 87% των ανθρώπων είναι ανήσυχοι όταν επιστρέφουν στην εργασία τους μετά από τις διακοπές. Οι κύριοι λόγοι της ανησυχίας αυτής αποτελούν για το 37% η επιστροφή στη ρουτίνα, για το 31% το ότι πρέπει να αναπληρώσουν τις καθυστερημένες εργασίες τους, για το 27% το πολυάσχολο εργασιακό περιβάλλον που βρίσκονται, ενώ για το 26% ο μεγάλος όγκος των αδιάβαστων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που συσσωρεύτηκαν λόγω της απουσίας τους στις διακοπές. 

Τι μπορούμε να κάνουμε όμως, ώστε να αποφύγουμε την κακή διάθεση και να μειώσουμε σημαντικά τις πιθανότητες να εμφανίσουμε συμπτώματα του συνδρόμου κατάθλιψης μετά τις διακοπές ;

Το πρώτο και κύριο μέλημά σας θα πρέπει να είναι το να δώσετε προτεραιότητα στην αυτο-φροντίδα σας. Προσπαθήστε να επιστρέψετε στο σπίτι από τις διακοπές σας δύο ημέρες πριν αρχίσετε να εργάζεστε ξανά- αυτό θα σας δώσει λίγο χρόνο για να ολοκληρώσετε καθημερινές εργασίες, όπως τα ψώνια ή τον καθαρισμό του σπιτιού. 

Ξεκινήστε με την οργάνωση του σπιτιού σας, πηγαίνετε για έναν ωραίο περίπατο, προσπαθήστε να ξυπνήσετε νωρίς ώστε σιγά σιγά να αναπροσαρμόσετε τις ώρες του ύπνου σας και ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή. Όλα αυτά τα μικρά tips μπορούν να σας βοηθήσουν να διευκολύνετε τη διαδικασία επιστροφής στη ρουτίνα σας.

Επιπλέον, πολλές φορές η επιστροφή από διακοπές μπορεί να συνδυάζεται με την επιστροφή σε μία όχι τόσο ευχάριστη πραγματικότητα, για παράδειγμα στην ανεργία. Ειδικότερα για τους παραγωγικούς ανθρώπους, ένας από τους μεγαλύτερους στρεσογόνους παράγοντες για το ότι λείπουν για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι η αναζήτηση εργασίας. Σε αυτή την περίπτωση, η περίοδος επιστροφής μπορεί να μετατραπεί σε μία περίοδο εξεύρεσης νέας εργασίας, μετατρέποντας την αναζήτηση αυτή στη νέα σας εργασία πλήρους απασχόλησης. Θα πληρωθείτε με θετικά συναισθήματα και την αίσθηση της ανεκτίμητης παραγωγικότητας. 

Είτε έχετε επιστρέψει από διακοπές μιας εβδομάδας είτε από ένα ταξίδι ενός έτους, όλοι γνωρίζουν πώς είναι να επιστρέφεις σπίτι και να θέλεις να βρίσκεσαι κάπου αλλού. Ευκαιρία για να ξεκινήσετε μία έρευνα για τα επόμενα μέρη που θα θέλατε να επισκεφτείτε! Αυτό σας δίνει τη δυνατότητα όχι μόνο να απασχοληθείτε με κάτι αλλά και να έχετε κάτι να περιμένετε με ανυπομονησία.

Τέλος, είναι σημαντικό το να συνεχίσετε να είστε απασχολημένοι. Όταν είστε σε διακοπές ταξιδεύετε, γνωρίζετε νέους ανθρώπους, κάνετε πολλές δραστηριότητες την ημέρα, συνηθίζοντας αυτόν τον τρόπο ζωής. Όταν επιστρέφετε στο σπίτι, δεν είναι απαραίτητο να σταματήσει αυτή η εναλλαγή των εμπειριών και να βυθιστείτε στη ρουτίνα..

Πηγαίνετε στο γυμναστήριο, ξεκινήστε μαγειρική, πάρτε ένα βιβλίο, δείτε φίλους που είχατε καιρό να δείτε, πηγαίνετε θερινό σινεμά, μάθετε μια νέα γλώσσα, ψάξτε για ωραίες εκδηλώσεις και νέα εστιατόρια που έχουν ανοίξει στην πόλη σας, κάντε οτιδήποτε σας ενδιαφέρει και σας ευχαριστεί!

Διάβασε ακόμα:

Η αμφισβήτηση της καριέρας

Το φαινόμενο της απλής έκθεσης

Επιστροφή στην εργασία χωρίς άγχος μετά από διακοπές