Τύποι επενδυτών

Η ενασχόληση με τις επενδύσεις είναι πολύ πιο εύκολη από ότι παλαιότερα. Επίσης είναι ευχερέστερο να έχουμε όλο και καλύτερες αποδόσεις εάν είμαστε ήδη επενδυτές. Δεν πρόκειται πλέον για ένα πεδίο που προορίζεται για τους πολύ πλούσιους ή για τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Όλο και περισσότερο στις μέρες μας καθημερινοί άνθρωποι προσπαθούν να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν σε ένα χώρο που ήταν αποκλειστικότητα των εύπορων και των επενδυτικών οίκων.

Ωστόσο, πριν προχωρήσει κανείς στην «είσοδό» του σε έναν πολύ συναρπαστικό και δυνητικά λίαν κερδοφόρο κόσμο θα πρέπει να εκτιμήσει τι είδους επενδυτής θέλει πραγματικά να είναι. Σκεφτείτε τι πρέπει να κάνετε για να ξεκινήσετε με τις καλύτερες προϋποθέσεις τη δημιουργία πλούτου για εσάς και την οικογένειά σας και εξετάστε σοβαρά το «επενδυτικό στυλ» που θα σας ταίριαζε.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι επενδυτών:

Οι αγοραστές που διακρατούν τις επενδύσεις τους (buyandhold)επενδύουν τα χρήματά τους σε μετοχές που θεωρούν ότι είναι καλές αξίες και τις κρατούν για περιόδους 1 έως 30 ετών. Αυτός ο τρόπος επενδύσεων είναι ο πλέον κατάλληλος για ανθρώπους που εκ φύσεως είναι προσανατολισμένοι μακροπρόθεσμα, δεν αποζητούν το γρήγορο κέρδος και έχουν ένστικτο για τις καλές επιχειρήσεις. Ο πιο διάσημος θιασώτης μιας τέτοιας προσέγγισης είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, ο Warren Buffet, συνεπώς θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν είναι τόσο κακό στυλ (!).

Η ημερήσια διαπραγμάτευση (day trading) είναι το απολύτως αντίθετο της προσέγγισης buy-and-hold και αφορά άτομα που αγοράζουν και πωλούν μετοχές σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ακόμη και την ίδια ημέρα. Αν έχετε πολύ χρόνο και είστε προετοιμασμένοι και διατεθειμένοι να παρακολουθείτε πολύ προσεκτικά τις κινήσεις της αγοράς, τότε αυτή η προσέγγιση μπορεί να είναι η κατάλληλη για σας.

Το επόμενο πράγμα που πρέπει να εξετάσετε είναι τι είδους ανάλυση θέλετε να πραγματοποιήσετε σχετικά με τις μετοχές που μελετάτε. Γενικά, υπάρχουν δύο σχολές σκέψης, η μία είναι η θεμελιώδης και η άλλη η τεχνοκρατική. Πάντοτε θα βρίσκετε ανθρώπους που εστιάζουν ετεροβαρώς στην μία ή στην άλλη σχολή, αλλά περισσότερο νόημα έχει να ενσωματώσει κανείς αρμονικά και τις δύο.

Η θεμελιώδης παραμετροποίηση τείνει να εστιάζει στα εταιρικά κέρδη, στις απόψεις και στο στυλ της διοίκησης, στα μελλοντικά σχέδια, στις προοπτικές ανάπτυξης και στην οικονομία στο σύνολό της. Οι επενδυτές με μαθηματικό ή τεχνοκρατικό υπόβαθρο εστιάζουν στους πίνακες των αποτιμήσεων των μετοχών, χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές ανάλυσης, μετρούν δείκτες, αναλύουν παραμέτρους, ιστορικό και τάσεις, προκειμένου να προσδιορίσουν σε ποιές μετοχές θέλουν να επενδύσουν. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι δεν είναι συνετό να βασίζεστε αποκλειστικά στη μία ή στην άλλη προσέγγιση. Για παράδειγμα, ένα γράφημα που έχει όλες τις ενδείξεις ότι μια μετοχή πρόκειται να είναι μια καλή επιλογή είναι άχρηστο, εάν η εταιρεία για κάποιους λόγους βρίσκεται στα πρόθυρα πιστωτικού γεγονότος ή χρεωκοπίας.

Όταν αποφασίσετε τι είδους επενδυτής θέλετε να είστε, ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα είναι να καθορίσετε το ατομικό «κατώφλι επικινδυνότητάς» σας (risk threshold). Με άλλα λόγια, πόσο είστε διατεθειμένοι να χάσετε. Αυτό και πάλι θα έχει αντίκτυπο στο επενδυτικό στυλ που επιλέγετε και θα σχετίζεται επίσης με το επίπεδο αποδόσεων που προσδοκάτε.

Οι επενδυτές είναι πολλών τύπων και δεν υπάρχει η απόλυτα ορθή ή λανθασμένη μέθοδος. Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για διαφορετικούς ανθρώπους. Είναι ζωτικής σημασίας να αποφασίσετε ποια μέθοδος σας ταιριάζει καλύτερα και να την εφαρμόζετε συστηματικά.

Επιχειρηματικότητα