Υπηρεσίες παράδοσης κατ’ οίκον και η νέα τάση για “ανέπαφο” delivery

Η πανδημία του COVID-19 άλλαξε αναπάντεχα την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως. Σε μια προσπάθεια συμμόρφωσης στα κυβερνητικά μέτρα πρόληψης και προστασίας, οι επιχειρήσεις προσάρμοσαν τις υπηρεσίες τους αναζητώντας καταλληλότερους και ασφαλέστερους τρόπους λειτουργίας. Σε αυτό το πλαίσιο η ζήτηση για υπηρεσίες delivery, όπως ήταν αναμενόμενο, αυξήθηκε σημαντικά και έδωσε την ευκαιρία σε κορυφαίες επιχειρήσεις του κλάδου να αναδείξουν νέα μοντέλα διαχείρισης εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού.  

Πλατφόρμες delivery, όπως η Instacart για την παράδοση οπωρολαχανικών, η Postmates, η Door Dash και η GrubHub για υπηρεσίες εστίασης στις ΗΠΑ, η ισπανική Glovo, η βρετανική Just eat, η ολλανδική takeaway.com, η  Uber Eats  και η Deliveroo που δραστηριοποιούνται σε διάφορες πόλεις, ανακοίνωσαν την υιοθέτηση ανέπαφων (contactless/ no-contact) υπηρεσιών delivery προϊόντων εστίασης με ολοένα και περισσότερες πλατφόρμες και επιχειρήσεις να ακολουθούν το παράδειγμά τους. Στην Ελλάδα, η  πλατφόρμα e-food και η φινλαδική Wolt, που δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια και στην επικράτεια, ανακοίνωσαν στις επίσημες ιστοσελίδες τους τη δυνατότητα επιλογής για ανέπαφη παράδοση (με την καταγραφή σχετικού σχολίου για την πρώτη και με την προσθήκη σχετικής επιλογής στην εφαρμογή για τη δεύτερη). Την ίδια φιλοσοφία ακολούθησαν και επιχειρήσεις με υπηρεσίες παράδοσης κατ’ οίκον, όπως η εταιρεία Domino’s, η οποία σε συνέχεια των μέτρων αποκλεισμού παρέχει αποκλειστικά ανέπαφη παράδοση προϊόντων.

Η διαδικασία είναι απλή. Με την ανέπαφη παράδοση ο χρήστης/ καταναλωτής πληρώνει μόνο με κάρτα (για λόγους ευκολίας και ασφάλειας) και η παραγγελία του παραδίδεται στην εξώπορτα και μπορεί να την παραλάβει εφόσον ο υπάλληλος έχει απομακρυνθεί. Με αυτόν τον τρόπο και με την τήρηση των κανόνων υγιεινής, ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού μειώνεται, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη προστασία για όλους.

Γενικότερα όμως, τα τελευταία χρόνια οι διαδικτυακές πλατφόρμες και τα καταστήματα που παρέχουν online υπηρεσίες παράδοσης τροφίμων, αλλά και άλλων προϊόντων, προσελκύουν όλο και περισσότερους καταναλωτές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν και η άνοδος του κλάδου στη Ελλάδα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, και συγκεκριμένα κατά την τελευταία πενταετία. Τα πλεονεκτήματα είναι σίγουρα πολυάριθμα, για παράδειγμα προσφέρεται άνεση και ευκολία στην καταχώρηση των παραγγελιών, ευέλικτη παράδοση και παραλαβή των προϊόντων επιλογής, ποικιλία εμφάνισης προϊόντων σε εύχρηστες πλατφόρμες και εφαρμογές, γρήγορη εξατομίκευση παραγγελιών, δυνατότητα για κοινές/ομαδικές παραγγελίες από διαφορετικά καταστήματα σε μία φόρμα/ καλάθι αγορών, εύκολη πρόσβαση σε προσφορές, εκπτώσεις και εκπτωτικά κουπόνια, μείωση των μετακινήσεων για τον καταναλωτή και πρόσβαση σε κριτικές από άλλους καταναλωτές. Ένα πρακτικό μειονέκτημα που φαίνεται να παραμένει βέβαια είναι η συχνά μεγάλη αναμονή μέχρι την παράδοση.

Φυσικά τα οφέλη είναι πολλά και για τους επιχειρηματίες, ιδίως όταν εντάσσονται σε μεγάλες πλατφόρμες παράδοσης, καθώς η επισκεψιμότητα αυξάνεται λόγω της πύκνωσης των χρηστών σε αυτές, μειώνοντας τις προωθητικές ενέργειες που χρειάζεται να κάνει η ίδια η επιχείρηση, καθώς και τα επιπλέον έξοδα από την πρόσληψη διανομέων για την εξυπηρέτηση των πελατών της. Στις περισσότερες περιπτώσεις για τους επιχειρηματίες δεν υπάρχουν τέλη εισόδου/εγγραφής στην πλατφόρμα, καθώς η αμοιβή στον πάροχο της πλατφόρμας γίνεται με το ποσοστό ανά παραγγελία που πραγματοποιείται, μια συμφέρουσα συνθήκη και  τις δύο πλευρές. Οι επιχειρήσεις εστίασης ωστόσο για να μπορέσουν να επωφεληθούν περισσότερο χρειάζεται να ενσωματώσουν τεχνολογικές καινοτομίες και μηχανογράφηση, να παρέχουν ποιοτικά προϊόντα και να διαθέτουν μια σοβαρή πολιτική marketing. Προς αυτήν την κατεύθυνση, πολλές επιχειρήσεις προσπαθώντας να εξασφαλίσουν σύγχρονες και ποιοτικές εμπειρίες σίτισης για το κοινό, δημιουργούν ξεχωριστά καταστήματα αποκλειστικά για take away και delivery σε διαφορετικά σημεία της πόλης, ώστε να μην ενοχλούνται οι πελάτες που επισκέπτονται το κεντρικό κατάστημα δια ζώσης. Η εναρμόνιση του κλάδου της εστίασης με την ψηφιακή εποχή και τις σύγχρονες ανάγκες, γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική. Η ανάδειξη των ανέπαφων διανομών αποτελεί  χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Επιχειρηματικότητα